Kuusi kuvaa kesästä

Sain Saraheinältä blogista Saran mökissä ja puutarhasssa tämän haasteen, jonka on liikkeelle laittanut Tuplasti terapiaa -blogin Pirjo.

Kesä 2023 oli ensimmäinen kesäni Satavuotiaan pihalla. Lumen alta paljastui kivoja yllätyksiä; luonnonkasveja paljon. Varsinaisia kukkapenkkejä ei pihassa ollut ollenkaan. Siellä täällä oli joitain perennoja ruohikon keskellä ja jopa metsässä. Muutamassa laatikossa oli raparperi, salaattia, mansikoita ja minttua. Joitakin krookuksia nousi maasta huhtikuussa ja myöhemmin kaksi tulppaania.

Sinivuokot olivat mukava yllätys, myöhemmin löysin myös keltavuokkoalueita.

Ulkorakennuksen vierestä oli kaadettava kaksi koivua; toinen jättiläinen ja toinen melkein jättiläinen. Kuvassa ovat metsurin pätkimät paksuimmat rungot, mutta loput koivuista retkottivat vielä pitkin pituuttaan pihalla. Niiden sahaamisessa ja kirvestämisessä sekä jälkien putsaamisessa oli melkoinen homma. Mitään muuta emme juurikaan ehtineet emmekä jaksaneet alkukesästä tehdä.

Yksi hienoimmista yllätyksistä oli pikkuruisen puron löytäminen metsän puolelta. Ja vielä sekin, että myöhemmin puronuomaa reunustivat rentukat!!!

Tuon kuvan ottamisen jälkeen olen siistinyt puron ympäriltä kuivien heinien ryteikköä ja vesakoita. Saa nähdä miltä tuo tulevana kesänä näyttää. Loppukesän sateisuuden ansiosta pikkupuro oikein pursusi vettä.


Yhdessä entisessä pihassa meillä oli varsinainen yrttitarha. Niinpä, kun torilla näin myytävän aaprottia, niin heti tartuin siihen. Sen jännälle tuoksuvia versoja on mukava ohikulkiessa hiplata.

Muuten emme kovin montaa uutta kukkapenkkiä tehneet kesän aikana. Mies istutti pioneja ja liljoja; hän on hulluna niihin.

Metsässämme on paljon kallioita ja myös hyvin korkea kallio, jota kutsun vuoreksi. Kesän aikana sain raivattua metsän läpi polun, jota pitkin on helpohkoa kiivetä vuorelle. Siellä on nyt pari penkkiä ja pikkuinen pöytä/kirjahylly. Ja tuo kuvan maisema. Se ei kyllä ihan tuolta enää näytä, sillä alkusyksyn myrsky kaatoi tuon männyn, jossa on huivini merkkinä "vuoren valloituksesta". Mänty jäi kallelleen toista puuta vasten. On vähän haastetta, kun mietin tulevana kesänä näköalahuoneen sisustusta uudelleen.

Minulle ennestään tuntemattomien luonnonkasvien ja muiden pihan yllätysten lisäksi kohtasin outoja ötököitä. Tämä lienee villakehrääjän toukka.

Nyt kun olen muistellut viime kesää, niin täytyy sanoa, että huisin jännittävä ja yllätyksellinen se oli!

Mitä kuvista puuttuu? Akileijat! Olen ollut noin kaksikymmentä vuotta täysin pimahtanut akileijahullu! Mutta nyt Satavuotiaan pihaan ja metsään liittyvät ilmiöt voittivat akileijat. Ohoh! Mutta se  johtuu vain siitä, että nyt vielä akileijasatoni on kovin pieni ja sisältää vain tavallisimpia lajikkeita.

Tämä oli siis Kuusi kuvaa kesästä -haaste:  julkaise kuusi kuvaa viime kesältä, aihe on täysin vapaa ja haasta muita mukaan.

Haastan seuraavat blogit:                Selätön puutarhuri/Maatuska                Kukka & Kaali                                  Pikkuinen puutarhani                      Maribels Garden                              Kristiina K

Kommentit

 1. Tuossa se rentukkaoja nyt on! Onpa aivan ihana tuo teidän tontti, kun on puroa ja vuorta. Huikeat näkymät tuolta ylhäältä!
  Ihan varmasti akileijat saavat palstatilaa, niitä vain ei tosiaan riittävästi vielä ollut. Teillä oli tosi paljon puuhaa ja löytöjä ekana kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Meillä oli tuuria, kun löysimme tuon paikan. Tontti on niin ihana.

   Poista
 2. Samaa mieltä kuin Saila. Ihanuuksien ihanuus jos omalla tontilla virtaa puro jota rentukat reunustavat. Kiitos haasteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Se oli uskomaton hetki, kun ensimmäisen kerran huomasin pikkuruisen puromme.

   Poista
 3. Beautiful place and pictures !
  Winter is almost gone...
  Anna

  VastaaPoista
 4. OI miten luonnonläheinen kesä ja tarinat sen ympärillä. Mäntyä kyllä kävi sääliksi - mutta maisemoit sen varmaan uudesta kuvakulmasta taas sielunmaisemaksi ja vuorelle on aina ihanaa kiivetä!!
  Ötökkökin on kiehtova!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repolainen! Kallellaan olevan männyn alla oli ennen yksi penkki. Nyt siinä ei enää uskalla istua. Mutta saan kyllä tuon männyn jotenkin hyödynnettyä. Kaataakin sen voisi, mutta noin on parempi. Jep, tuollaista toukkaa en ollut ennen nähnyt.

   Poista
 5. Voi kiitos Anna haasteesta ❤️ Ihana luonnonmukainen puutarha teillä, en tiennytkään, että olette sinne vasta muuttaneet (ehdin seurata blogeja liian vähän, mutta nyt huomasin viestisi). On tuossa ollut valtava urakka koivujen kanssa, hienoja polttopuita kylläkin 😍 Nyt sinulle vaan kevätreissu akileijoa shoppaamaan! Kokoelma vaatii kartuttamista ☺️ Tuo aaprotti on upea, minäkin himoan sitä..ihania keväthetkiä puutarhassasi🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Samettihortensia! Akileijakokoelmaan saisi hienoa täydennystä, jos olisi mahdollista siemenestä kasvattaa. Nyt on vähän hankalaa, kun kahden paikan väliä seikkailen. Mutta kyllä vielä ....

   Poista
 6. Tonttinne on kyllä kerrassaan hieno. Ja tuo näkymä vuorelta....IHANA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Jooo. Tontti on valtavan hieno. Vieläkin välillä on epäskoinen olo siitä, että tuo tontti on meidän.

   Poista
 7. Oi että, puro reunuskasveineen on niin sanoinkuvaamattoman ihana, että aloin miettiä eikö tänne saisi puron jotenkin. :)
  Mukavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos erinomaisesta kommentistasi tänään! Odotan innokkaasti sinun maaliskuun kuviasi. Ihanaa sunnuntaita!

   Poista
 8. Ihastuttava puro rentukoineen.

  VastaaPoista
 9. Upea näköalapaikka ja suloinen puro omassa pihassa! Ihanat kesäkuvat!

  VastaaPoista
 10. Kiitos Anna. Tuli ihan ikävä kevättä, rentukat ja kaikkea... mutta siellä ne odottavat hankien sulamista. Näköala vuorelta on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Kyllä se kevät sieltä tulee, joskus.

   Poista
 11. Olipa kiva nähdä kuvasi ja niihin liittyvät tekstit. Olet onnellinen, kun sinulla on oma puro - sellaisen ottaisin heti, vaikka olen kyllä onnellinen järvestä. Purossa on hieno viehätys ja nuo rentukat kuuluvat maisemaan ehdottomasti. Varmasti on ollut kiva löytää sinivuokkoja ja muita kauniita kasveja tontilta. Oli kiva kuulla, että miehesi tykkää myös kukista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kyllä järvi taitaa kuitenkin puron voittaa 🤣!

   Poista
 12. ♥ Kiitos, otan haasteen vastaan. :)

  VastaaPoista
 13. Ulos katsahtaessa tuntuu ihan käsittämättömältä, että tuollaista vihreyttä ja sinitaivasta voisi edes olla olemassa. Kesä tulee, mutta niin tulevat taas kesän myötä kaikenlaiset hommatkin :)
  Teillä on jännittävää uudessa pihapiirissä, tutkiessa mitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sartsa! Kesän myötä tulevien hommien suhteen minulla on onneksi mahdollisuus ottaa rennosti; pystyn puuhailemaan mitä ikinä huvittaakin sillä hetkellä, ainakin melkein, ja se on huisin mukavaa niin.
   PS. Kukas viisassilmäinen Sinun profiilikuvassa on?

   Poista
 14. Ihana vastaus!
  Ohoh, melkoisia koivupöllejä!

  VastaaPoista
 15. Kiitos Pirjo! Juu, paksuin kohta rungosta oli 76 cm.

  VastaaPoista
 16. Kivat seitsemän kuvaa kesästä et sinäkään poistanut yhtä vaikka kidutettaisiin 😀 .
  Kumma tosiaan huomasin sen vasta kun olin omani jo tehnyt .
  Meillä oli pari vuotta sitten myös samanlainen pölli talkoo . Ja tiedän tunteen kun puron löytää . Minä koin saman kun paikan ostimme .

  VastaaPoista
 17. Juu en, onneksi ei kidutettukaan 🤣. Jep, pöllit ja purot me tunnetaan. Kiitos Nila!

  VastaaPoista
 18. En kestä kuinka ihana tuo rentukkaoja on, wau! ♥

  VastaaPoista
 19. Hei Anna!
  Tänään laitoin uuden postauksen, ei tullut kuutta kuvaa vaan kuusi kollaasia.
  Hyvää viikonloppua /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan uskomattoman ihania kesäkuvia, kiitos Marika ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 20. Wow that was one gigant three you got for wood

  VastaaPoista

Lähetä kommentti