Kielletyt kasvit eli haitalliset vieraslajit

Kiinnostuin vieraslajeista sen jälkeen, kun tajusin, että Satavuotiaan pihalla kasvaa terttuseljaa ja isotuomipihlajaa, ja että niitä ollaan ehdottamassa haitallisten vieraslajien listalle.

Vieraslajilla tarkoitetaan esimerkiksi kasvia, joka ihmisen tahattomasti tai tarkoituksella auttamana on ylittänyt luontaiset leviämisesteet; mantereen, meren tai vuoriston. Se on levinnyt alueille, joille se luontaisesti ei olisi levinnyt. 

Kaikki vieraslajit eivät ole haitallisia. Mutta niiden, jotka ovat, on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita. Toisin sanoen ne aiheuttavat merkittävää ekologista haittaa. Ne saattavat levitä ja vallata alueita niin, että alkuperäinen kasvisto kuolee.

On olemassa kaksi eri listaa: EU:n vieraslajiluettelo ja Kansallinen vieraslajiluettelo, jolle päätyvät ne, joita voidaan pitää Suomen oloissa haitallisina vieraslajeina, mutta jotka eivät ole EU:n luettelossa.

EU:n vieraslajiluettelossa ovat Suomessa esiintyvistä kasveista mm. jättipalsami ja useat jättiputkiryhmään kuuluvat kasvit.

Haitallisiin vieraslajeihin liittyvät lait ovat EU:n vieraslajiasetus (1143/2014) ja vieraslajilaki (1709/2015). Ja laki jälkimmäisen lain muuttamisesta (682/2019).


Kansallisessa vieraslajiluettelossa olevan lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Sama koskee tietenkin EU:n vieraslajiluettelossa olevia kasveja.


Kuva Hyötykasviyhdistyksen Siemenluettelosta 2024.



Kansalliseen vieraslajiluetteloon lisättiin 15.8.2023 kanadanpiisku, korkeapiisku, isopiisku, vuorivaahtera, viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo.
Angervojen osalta kasvatuskielto tulee voimaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen eli 15.8.2025. Sen jälkeen maanomistaja tai -haltija on lakisääteisesti velvollinen poistamaan maallaan esiintyvät kyseiset angervot.


Luetteloon oli ehdolla myös isotuomipihlaja, mutta sen kasvattamista ei kuitenkaan päätetty kieltää, koska sen levinneisyys on laajaa eli sitä kasvatetaan niin paljon. Järjetön perustelu. Samalla logiikalla toisen ihmisen puukottamista ei voisi kieltää, koska sitä tehdään paljon. Noo vähän raju rinnastus, mutta ymmärsit kyllä. Biotalous.fi -sivustolla kerrotaan, että isotuomipihlaja jätettiin pois luettelosta myös siksi, että se on taloudellisesti merkittävä kasvi puutarha-alalla. Taitaa olla yhtä tyhmä perustelu kuin ensimmäinenkin, luonnon kannalta ajateltuna. Se kuitenkin todettiin, että isotuomipihlaja on haitallinen ja tulossa lähivuosina kiellettyjen kasvien luetteloon, joten uusia taimia ei kannata enää istuttaa. Ja nyt jo sitä pitää poistaa luonnonsuojelualueilla tai jonkin metsänhoitotoimen yhteydessä tavattaessa.


Jostakin olin saanut päähäni, että terttuselja olisi myös haitallinen vieraslaji. Mm. Kekkilän sivuilla (www.kekkila.fi) todetaan sen olevan haitallinen. Mutta Kansallisessa vieraslajiluettelossa sitä ei ole. Sen todetaan kuitenkin voivan olla paikallisesti ongelmallinen ja siksi sitä kannattaisi poistaa mm. metsänhoidon yhteydessä. Maanteitä pitkin ajaessa näkee joskus tien toisella puolella yhden terttuseljapensaan talon pihassa ja kymmenen pensasta tien toisen puolen metsässä.

Tämän tekstin kuvat olen kaapannut Suomen Lajitietokeskuksen ja Vieraslaji.fi:n sivuilta. Mistäs muualtakaan kiellettyjen kasvien kuvia olisin saanut. Jos olisin kuvannut omalta pihalta, olisin tunnustanut rikkovani lakia. Jos taas olisin napsinut kuvat naapurin mailta, olisin vasikka 🤣.

Olen siis ollut tätä tekstiä kirjoittaessani varsinainen kaappari, niin kuvien kuin tekstienkin suhteen, mutta toivon, että minut jätetään rangaistukseen tuomitsematta, koska olen hyvällä asialla. Luonnon puolesta, luonnon takia!


Satavuotiaan pihalta ei siis olekaan pakko heti poistaa tuota kuvan terttuseljapensasta eikä isotuomipihlaja-aitaa. Sopivan tilaisuuden tullen kyllä poistan molemmat lajit, koska en halua olla edistämässä niiden leviämistä luontoon häiritsemään alkuperäisten kasvien ja eläinten elämää. Molemmat pensaat tekevät kovasti pikkutaimia ympäriinsä ja niitä jo viime kesänä napsin pois aina niitä nähdessäni.
Täytyy vielä myös selvittää mitä angervolajia Satavuotiaan pihalla olevat muutamat pensaat ovat.

Kommentit

  1. Tämä on tärkeä aihe. Minäkin olen viime aikoina alkanut koettaa seurata ja vähentää vieraslajeja. Esimerkiksi jättiputkea, joka voi aiheuttaa haittaa ihmistenkin terveydelle, en ole tietääkseni koskaan nähnyt, mutta esim. jättipalsamiesiintymiä näkyy teiden varsilla Savossakin.
    Tunnustan täten että meidän pihassamme kasvaa pihlaja-angervoa, joka on kyllä topakka leviämään. :) Sitä rajoittaa kahdesta suunnasta rakennus ja kahdesta tie, joten jos sitä seurataan, se ei siitä leviä.
    Ihanaa, keväistä huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta tämän tärkeän asian suhteen Sara! Hyvää huhtikuuta Sinullekin!

      Poista
  2. Hyvä postaus . Minä olen hävittänyt jo joitakin lajeja mökiltä kuten tatarin ,lupiineja ,piiskuja ,terttuselja, pihlaja angervoa . Näitä ei enää ole mökki pihassa ja jos jostain jotain ilmestyy poistan heti .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Nila, esimerkillistä toimintaa, kiitos kommentistasi!

      Poista
  3. Hyvä, että otit tärkeän asian esille. Meillä kurtturuusut saivat keväällä 2020 lähtöpassit puutarhasta.
    Tienvarsilla näkee kesällä lenkillä käydessä vielä laajoja lupiinikasvustoja, vaikka niiden suunniteltu hävitysaika taitaa olla jo aikaa sitten umpeutunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Komealupiinia ja alaskanlupiinia ei saisi olla enää missään. Kivalta tuntuu, että pidät myös tätä asiaa tärkeänä.

      Poista
  4. Hollannissa näin rantoja jossa dyynit olivat kurtturuusua täynnä. Aika karunnäköistä!

    Minullakin puutarhassa kasvaa muutama isotuomipihjala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Juu, voin kuvitella ruusuiset dyynit.

      Poista
  5. Tämä on hyvin tärkeä asia eli kaappaaminen on varsin hyvä asia! Lupiinia meilläkin yritetään hävittää mutta maaperä on siemenpankki eli se ei ihan äkkiä onnistu, terttuseljaa hävitämme myös, en vain tykkää siitä ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivipellon Saila kommentistasi ja siitä, että helpotit kaappauksiin liittyviä omantunnontuskiani. Terttuselja olisi kyllä kaunis marjavaiheessaan, mutta isotuomipihlajan kukinnot haisevat niin pahalle, että helposti pystyn luopumaan niistä.

      Poista
  6. Nostit tärkeän asian esille. Vieraslajeista on puhuttu ja kirjoitettu paljonkin, mutta yhä se tuntuu olevan ihmisille asia, josta ei niin välitetä. Aitamme lähellä, kunnan puolella kasvaa terttuselja. Ilmeisesti linnut ovat tuoneet sen siemenenä, sillä metsän ollessa vielä pystyssä terttuseljaa ei siellä ollut. Kunta panostaa lähinnä haitallisten vieraslajien poistamiseen (jättiputki ja jättipalsami), joskin tosi ponnettomasti. Kurtturuusuja on edelleen hyvin paljon. Sinänsä luulisi, että sen poistamiseen tällaisessa runsaasti merenrantaa omaavassa kunnassa löytyisi kiinnostusta. Meidänkin maassa on jo merenranta-alueita, joissa kurtturuusua on valtavina kasvustoina. Ihmiset ajattelevat, ettei omassa pihassa kasvava kurtturuusu voi mitenkään haitata, kun merelle on pitkä matka. Linnuthan niitä kiulukoita siemenineen sinne rannoillekin kuskaavat.
    Pihassani kasvoi kurtturuusu kahdessa paikassa. Kaivoin ne pois. Kurtturuusun sukulaisia minulla on, mutta ne eivät ole laittomia, eivätkä haitallisia. Mitä saan tämän tästä perustella meillä kävijöille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between monipuolisesta ja tekstiäni täydentävästä kommentistasi! Ymmärrän mielipahan siitä, että ihmiset ovat välinpitämättömiä näiden kiellettyjen kasvien suhteen. Sinäkin olet toiminut niin esimerkillisesti, kun olet poistanut haitallisia kasveja, luonto kiittää!

      Poista
  7. Interesting post !
    All the world has this problematic...with insects too !
    Not easy to manage...
    Have a shinny day !
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks Anna! Yes, this is quite bad problem. You too, have a nice day!

      Poista
  8. Tere. Todella tarpeellinen postaus. Pienestä on hyvä aloittaa. Mutta työtä se vaatii ja pitkään. Meilläpäin kaupunki on jo vähän poistanut niiden aikoinaan istuttamia kurtturuusuja. Tämä pätee myös muutamaan eläinlajiston edustajaan. Joku ryhmittymä aikoinaan laski niitä vapaaksi luontoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sami niilola! Juu ja työ kannattaa tehdä tai ainakin aloittaa ajoissa. Muistelen tässä vuoden - kahden sisällä nähneeni jutun maanomistajista, joilla oli pellollinen jotain jättiputkea, ja heidät oli sakon uhalla velvoitettu poistamaan ne.

      Poista
  9. Kiitos Anna. Olipa mahtava tietopaketti.

    VastaaPoista
  10. Kinnostava aihe ja hyvä postaus. Tämä tulee olemaan liki ikuisuusprojekti. Aina jostain ilmestyy uusia lainsuojattomia, vaikka miten hyvin yritetään niitä poistaa . Linnut ovat varmaan syypäitä siementen levitykseen.
    Jättiputken ja lupiinit poistinentisen kodin pihapiiristä. Angervoja sinne jäi paljon, osa varmaan häädön alaisia, luulisin.
    Terttuseljakin pitäisi poistaa? Ajatella, me lapsina leikittiin leikkiä, jossa väinön-tai karhunputkipätkän läpi puhallettiin terttuseljan marjoja. SE keneen sai osuman, oli pelistä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska leikki! Terttuselja voi paikoitellen olla ongelma, mutta ei ole kiellettyjen listalla, ei siis liene kaikkein vaarallisimpia. Kiitos aimarii!

      Poista

Lähetä kommentti