Karkulaiset
Viitapihlaja-angervo ja myös toinen angervo; valkopajuangervo on todettu haitalliseksi vieraslajiksi, jonka maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Satavuotiaan pihalla on entisten asukkaiden istuttamana muutamia angervoja. Tutkin niitä tarkemmin, ja tunnistin viitapihlaja-angervoksi yhden korkean kallion päällä olevan pensasrykelmän. Ja se oli siis poistettava. Harmi, koska siinä olisi erityisen kauniit kukinnot.
Nyt ryhdyin toimeen ja revin ne irti ja vein metsään risukasan päälle niin ilmavasti, että varmasti juuret ja siten koko kasvi kuolevat. Viime kesänä huomasin niiden elinvoiman ja sitkeyden, kun ne pitkän kuivan kauden aikana kuivuivat kokonaan ruskeiksi, mutta pian sateiden alettua ne olivat taas voimissaan täysin vihreinä. Myös niiden pikkutaimia ilmaantui runsaasti pihalle.
Nyt siellä kallion päällä oli tyhjä multainen paikka, jonne laitoin auringonkukan, maariankellon, kehäkukan ja ruiskaunokin siemeniä.
Perehdyin nyt myös siihen, miten erottaa kurttu- ja hansaruusut toisistaan. Kurtturuusu on myös Kansallisessa vieraslajiluettelossa eli on haitallinen vieraslaji, jonka kasvattaminen on kielletty.
Hansaruusussa on kerrottu kukinto. Kurtturuusun punaiset tai valkoiset kukinnot ovat yksinkertaiset; niissä on viisi terälehteä. Ja kappas vain, Satavuotiaan pihan pari pientä ruusua jälkikasvuineen olivatkin kurtturuusua ja niinpä nyhdin ne pois.
Kurtturuusu omalta pihalta.
Hansaruusu. K-Raudan nettimainoksesta kaapattu kuva.
Viimeinen karkulainen onkin ovela sellainen. Terttuselja ei ole ainakaan vielä "kielletty" kasvi, mutta sen on todettu olevan paikoitellen ongelmallinen nopean leviämisen vuoksi. Päätin poistaa isomman pensaan ja kaikki siitä levinneet pikkutaimet pihalta ja metsästä pois. Se oli työlästä, mutta olin tyytyväinen lopputulokseen.
Muutama päivä sen jälkeen puuhastelin metsän siivoamisen parissa "vuoren" alapuolella. Katselin ylöspäin vuoren rinnettä. Voi ei! Arvaa mitä näin. Terttuseljan kohtalaisen kokoisen pensaan.
Jos et tiedä, mitä muita puutarhakasveja on "kiellettyjen" kasvien listalla, niin tutustu asiaan Vieraslajit.fi -sivustolla. Olisi harmillista, jos tietämättäsi istuttaisit niitä pihaasi.
Auringonkukat, maariankellot, kehäkukat ja ruiskaunokit ovat hieno juttu verrattuna pihlaja-angervoon. Kiitos taas tästä tärkeästä postauksesta.
VastaaPoistaOn teillä kyllä upea kalliorinne, mutta tuonne yltämiseen tarvitaan tosiaan palokunta tai kiipeilyharrastaja. :)
Ihanaa alkukesän viikonloppua! <3
Kiitos Sara! Yksi kriteeri uudelle maaseutupaikalle oli, että olisi edes vähän kalliota. No onhan sitä nyt ihan kylliksi 😁. Marraskuun harmaudessa huomasin puron ja olin kirjoittanut muistiinpanoihin, että täytyy keväällä istuttaa rentukkaa sinne. No, ei tarvinnut, kun se oli täynnään rentukoita ennestään. Näin kivoja ihmeitä.
PoistaLovely roses...
VastaaPoistaNo elderberries here...
Have a shinny weekend !
We have rain here...
Anna
Thanks Anna!
PoistaVaikka montaa lajia löytyy pihalta, ei onneksi näitä. Sinä tartuit heti reippaasti asiaan, hyvä! On ihmisillä pihoissaan paljon poistamista ja kaikki eivät välitä/pysty /jaksa ryhtyä työhön. Lisäksi saattaa kasvaa erilaisilla joutomailla ja kuka niistä huolehtii? Kai se maanomistajalle kuuluu.
VastaaPoistaJuu, auttoi asiaa kyllä se, etten oikein välittänytkään noista kyseisistä pensaista. Kiitos Maatuska!
PoistaJoitakin kasveja ei tahdo saada hävitettyä millään! Yritin monena vuonna poistaa yhtä unikkoa, koska se kukkii niin pienen aikaa, mutta sieltähän se aina seuraavana vuonna nousi. Lopulta totesin että se on kiva. Äsken juuri katsoin että kas kun on monta alkua.
VastaaPoistaHaitalliset vieraslajit tietenkin oma lukunsa. Meillä ei onneksi ole. Kivaa viikonloppua 🌺🌸🌿
Joo jotkut kasvit ovat valtavan sitkeitä, kiitos Rita A!
PoistaKävin Pispalassa viikonloppuna ja siellä oli tuota punalehtistä seljaa. En ole kasvia ennen nähnytkään, enkä tiennyt nimeä. Yksi kurtturuusupensas löytyy pihaltani. En ole raskinut poistaa, koska edesmennyt ystäväni sen istutti.
VastaaPoistaKiitos enkulin käsityöt! Myöhemmin terttuselja muuttuu vihreäksi ja on vaikeampi erottaa muista puskista. Kunnes sen voimakkaan punaiset marjat taas on helppo huomata.
VastaaPoistaLuin aamulla Leena Luodon ylläpitämää Puutarhan parhaaksi -ryhmän keskustelua terttuseljasta. Se on vieraslaji, mutta ei haitallinen vieraslaji. Vieraslajeja puutarhoissamme on vaikka kuinka paljon, sillä ne on tuotu tavalla tai toisella vuosisatojen aikana muualta. Terttuseljaa ei tarvitse poistaa, ellei itse halua. Se saattaa olla haitallinen lähinnä metsätaloudessa, jolloin se voi vallata alaa esimerkiksi hakkuuaukioilla. Meidän tontin rajalla, kunnan puolella on kasvanut vuosia terttuselja. Se ei ole levinnyt mihinkään, eikä sen siementaimia ole näkyvissä. Leena Luoto mainitsee, että terttuselja on tärkeä ravintolähde mm. linnuille.
VastaaPoistaJuurikin noin, kiitos Between, kun täydensit tekstiäni! Satavuotiaan pihalla oli useampia siementaimia ja osa metsästämme on avohakkuualuetta, niin siksi halusin häätää lajin.
PoistaUpea kalliorinne. Huolisin mielelläni omaa pihaanikin reunustmaan. eikö kalliolle pääse ns. takakautta ja siitä sitten köyden varassa laskeutua tuhomaan terttuselja. Muistan, että entisen yli satavuotiaan talomme pihapiirissä kasvoi montakin terttuseljaa, myös ukonputkea, erilaisia angervoja. Siellä tulee olemaan iso työ hoitaa ne pois.
VastaaPoistaMeillä oli lapsena leikeissä tretttuseljan pienet punaiset marjat. Niitä puhallettiin karhunputken läpi. Terttuselja on mielestäni hyvin kuvauksellinen kasvi.
Kasveissa on paljon eroa Lounais-Suomen ja Koillismaan välillä.
Kiitos aimarii! Kyllä sinne ylös kallion päälle pääsee; siellä on meidän näköalakahvittelupaikkamme. Mutta tuon yhden terttuseljan takia ei ryhdytä mihinkään järeisiin toimenpiteisiin. Antaa sen olla siellä.
PoistaVieraslajien poisto on tärkeää työtä. Hyvä sinä.
VastaaPoistaKiitos sami niilola kannustuksesta!
Poista