Leikkiä vaan

 
Nämä ovat puutarhamessujen hankinnat Hyötykasviyhdistyksen myyntipisteeltä.

Valkopärskäjuurta on kutsuttu myös aivastuskasviksi, en tiedä miksi. Jos sen syöminen aivastuttaa, niin jäävät aivastukset kovin vähiin, sillä tämä kasvi on erittäin myrkyllinen.

Rohtonukulakin on suurina annoksina myrkyllinen. Sitä on käytetty aiemmin lääkekasvina; sillä on rauhoittava vaikutus mm. sydänvaivoissa, migreenissä, ahdistustiloissa ja vaihdevuosivaivoissa.

Pallerokiurunkukan kukat ovat kauniin taivaansinisiä, luvataan esittelytekstissä.

Huiskuvuoriminttu on hyvä teeyrtti. Lisäksi tämäkin kasvi käy lääkkeestä; se edistää ruuansulatusta, lisää ruokahalua, alentaa kuumetta ja auttaa katarrioireisiin.

Villasormustinkukka on myös myrkyllinen, jopa niin, että kasvia käsiteltäessä tulee käyttää puutarhakäsineitä. Sen lehdistä saatavista glykosideista tehdään yhä sydänlääkettä. 

Etelänrastin kukat ovat ihanan taivaansiniset ja läpimitaltaan 1 cm.

Ja tiedätkö mitä tein? Sekoitin kaikki nuo  siemenet ja kylvin ne tekemääni uuteen kukkapenkkiin. Kyllä! Tein niin, vaikka joukossa on yksi-, kaksi- ja monivuotisia ja eri kokoisia kasveja. Yhteistä niille on kasvupaikkavaatimukset; ne pitävät aurinkoisesta paikasta. 

Aika moni noista on myrkyllinen, mutta vannon, ettei minulla ole mitään taka-ajatuksia. Enkä myöskään ole perustamassa apteekkia, vaikka useampi on jonkin sortin lääkekasvi. Täytynee laittaa kukkapenkin viereen varoituskylttejä ja puutarhakäsineautomaatti.

Tässä noiden kasvien siementen sekoittamisessa on se hauskuus, että jos joku kasvi penkkiin ilmaantuu, niin minun kiinnostava ja haastava tehtävä on keksiä mikä noista kuudesta kasvista se on. Jännittävää!

Kukkapenkkiä tehdessä vietin hetken aikaa tämän kaverin kanssa. Levittelin kohopenkin pohjalle sanomalehtiä. No tämäpäs saapasteli lukemaan tv-ohjelmia. Olisikohan hänellä ollut joku avunpyyntö minulle, kun pysähtyi tuon "Ambulanssi apuun!" -tekstin kohdalle.

Olen suurella ihastuksella lukenut Sailan ja muiden tekstejä, joissa esiintyy kymmeniä erilaisia lumikelloja. Olen siinä kohtaa mielessäni hymähtänyt, että ai niin meillä ei ole yhtäkään.

Mutta kas vain, yhden kukkapenkin reunaan nousi tämä:

Eikös se olekin ... joo kyllä minun mielestä!

Etsin viime syksynä istutettujen sipuleiden pusseja. En löytänyt. Taisinpa heittää ne pois silloin. No joo, jatketaan samaan malliin. Tänään istutimme uusia sipulikasveja. Pussit tietoineen vaan roskiin. Hih!

Tuota, öhömm, en taida ottaa oikein vakavasti tätä puutarhakasvien kasvattamista. Totta! Myönnän kyllä. Minulle tämä on yhtä leikkiä. Viskon siemeniä, sipuleita ja taimia sinne sun tänne ja vielä tuonnekin. Myöhemmin ihmettelen ja yllätyn iloisesti. Vanhenemisessa on se hyvä puoli, että voi palata leikki-ikävaiheeseen.

No, Satavuotiaan pihalla ja metsässä on niin paljon kaikkea muutakin kiinnostavaa puuhailtavaa. Kuten se Huldan aukio, josta olen kerran aiemmin lyhyesti maininnut. Näytän kyllä sitä Sinulle kunhan se on valmiimpi.

Muuten Satavuotiaan pihalla puro lirisee pienesti ja rentukat kukkivat sen varrella. Keltavuokot avautuivat melko pian valko- ja sinivuokkojen jälkeen. Ja pystykiurunkannuksia kasvaa luonnostaan useampaa eri värisävyä.





Pitääkin tästä lähteä leikkimään.

Kommentit

  1. Ihana asenne puutarhanhoitoon! Leikkimielisyys on elämässä hyvästä. Uskon, että sekakukkapenkistäsi tulee kaunis; vähän villi ja vapaa. Sinulla on ollut hauska kaveri pihapuuhissa. Suloisia vuokkoja ja muita kevätkukkia! <3 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos keijunkukkanen! Aina kannattaa ottaa rennosti silloin kun se on mahdollista.

      Poista
  2. Totta, puutarhurointia ei tarvitse ottaa liian vakavasti :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anna, upea postaus ja kevään kukkasia tulvillaan. Rentukat jo kukkivat pihassasi, samoin pystykiurukannukset ja monet muut. Olen ihan kade noista kannuksista. Eräs tuttava toi niitä minulle, mutta kasvit eivät juurtuneet. Lumikellon tosiaan löysit. Luultavasti sinulla on ensi keväänä jo monta lumikelloa, ne ovat hyviä leviämään. Niitä meidän piharinne oli valkeanaan muutama viikko sitten.

    Keltavuokot, sini- ja valkovuokot. Keltavuokkoja minulla ei ole, noita toisia vuokkoja olen siirtänyt pihaamme. Kasvavat kyllä, mutta eivät ne oikein leviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Eikös noilla luonnonvaraisilla kevätkukilla ole omat kasvuvyöhykkeensä? Lapsuuteni Itä-Suomessa ei kasvanut mitään vuokkoja puhumattakaan kiurunkannuksista yms. Ai, nyt tuli mieleen; ilmestyvätköhän kiurut ja kiurunkannukset samoihin aikoihin keväällä?

      Poista
  4. Ihania vuokkoja ja kiurunkannuksia!

    VastaaPoista
  5. Oih, muista ottaa kuvia tänne blogiin tuosta villistä kesäkukkapenkistäsi, siitä tulee varmasti tosi viehättävä. Myrkyllisiä kukkia on paljon, mutta en oikein keksi, kuka ryhtyisi suin päin kaikkia kukkia syömään (erikseen tietysti ne syötävät kukat, joita kerätään mm. koristeeksi). Eläimetkin yleensä tietävät, etteivät syö myrkyllisiä kasveja.
    Siellä kukkii paljon monia söpöjä lajeja, kyllä kevät on ihanaa aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Kyllä otan sitten kuvia. Joo, ei oikeasti noista kasveista ole vaaraa. Eläimetkin ovat syömättä esimerkiksi punakoison marjoja, vaikka ne niin houkuttelevia ovatkin.

      Poista
  6. Saattoi hyvinkin olla avun pyyntö sisiliskolla, heh heh.

    VastaaPoista
  7. Leikkimielisyys passaa ihan kaikkeen - ilmankos noin ihanan kaverinkin olet saanut ja upean kuvankin antoi itsestään ottaa... ihana!! Mulle kävi pikkulikkana monasti, että liskon häntä kädessä sisälle tulin.... sammakoitakin taskussain... kovasti olen luonnossa pyörinyt jo pienenä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repolainen! Luonnossa pyöriminenhän vahvistaa myös monella tapaa terveyttä!

      Poista
  8. Puutarha on varmaan monille meistä tietynlainen leikkikenttä, jossa saamme temmeltää halumme mukaan ihan mielin määrin ja toteuttaa unelmiamme.
    Ihanat kuvakollaasit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin varmaan on, kivasti ilmaisit asian. Kiitos Kruunuvuokko!

      Poista
  9. Minulla on hieman samoja taipumuksia näiden nimien suhteen ja aina ei edes muista mihin on jotain istuttanut .
    Meillä on mökillä ollut aina paljon sisiliskoja ne on aika vekkuleita .
    Kauniita kiurunkannuksia sinulla minullekin kelpaisi 😀 .
    Minä luulin että minulla ei ole yhtään lumikelloa mökillä ...mutta ompas ja useampia 🤔 .
    Pitää minunkin lähteä taas keskiviikkona leikkimään mökille .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä keväänä on ollut tavallista enemmän sisiliskoja, olen huomannut. Ilmaiset kiurunkannukset ovat kauniita! Hyvää huomenna alkavaa leikkikautta Sinulle!

      Poista
  10. Hullunkurisia nimiä joskus joillakin kasveilla 😀 Söpö sisilisko 🤎 Kylvin viime kesänä niittykukkaseoksen, ja ostin täksikin kesäksi vastaavan siemenpussin, erilaisen kuin viime kesänä. Jännittävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nimet ovat joskus hassuja. Ja kyllä, nuo siemenseokset ovat jännittäviä. Kiitos Rita A!

      Poista
  11. Huoleton puutarhanhoito ei stressaa liikaa 😄 Minäkin odotan innolla näkeväni tuon kukkapenkin kukkivana! Ja on siinä monta ihastuttavaa kevätkukkaa upeissa väreissä 😍 nuo sinivuokot kuuluu nykyään mun lemppareihin jayhden yksilön sainkin naapurin mummolta omaan penkkiini jo 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ei stressiä, parempi mieli. Sinivuokon kukinnon yksityiskohdat ovat upeat, väri myös kaunis. Kiitos Marjukka!

      Poista
  12. Kiinnostavia kasveja ja niillä mainioita nimiä. Leikkimielinen asenne on paras melkein kaikissa asioissa, luulen.
    Siellähän kukkii jo vaikka mitä ihanaa, ja pian vielä enemmän.
    Kaunista, keväistä viikonloppua!

    VastaaPoista
  13. Kiitos Sara ja kaunista viikonloppua Sinullekin! Juu, on jännittävää mitä noista kasveista tulee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti