Ruderaatti
Tämä on savukaapuyökkösen toukka. Se on kuvassa pää alaspäin. Savukaapuyökkösen yhdeksi elinympäristöksi mainitaan ruderaatti. Siis mikä ihmeen ruderaatti, koskaan kuullutkaan. No, oli pakko ottaa selvää. Tuo käsite on ilmeisesti lintuharrastajien slangia, ja se tarkoittaa Urbaanin Sanakirjan mukaan rikkaruohostoa eli aluetta, jolla kasvaa paljon linnuille kelpaavia ravintokasveja. Toisaalla todetaan, että ruderaatit ovat elinympäristöjä, jotka syntyvät joutomaille. Puhutaan ruderaattikasveista eli joutomaakasveista.
Sirpan luontoblogissa kerrotaan idänlehtikuoriaisesta, joka elää lepässä. Jutun innoittamana tutkin meidän harmaalepät. Ensin en nähnyt mitään eläviä, vain ruskeaa pitsimäistä tuhoa lehdissä. Sitten löysin tämän kauniin pikkuisen kuoriaisen. Lienee kuitenkin joku muu kuin idänlehtikuoriainen, koska sen pitäisi olla sininen.
Lisäys: Villa Emilia -blogin Sara kertoi lepänlehtikuoriaisesta, joka on juurikin tuollaisen vihreän värinen. Ja myös aiemmin mainittu Sirpa tunnisti sen lepänlehtikuoriaiseksi.
Toinen pieni vihreä löytyi kukkapenkistä, ja se lienee viherluteen nymfi.
Hunajakukka; Saaripalstan Saila tunnisti.
Pihallamme sammaleisessa kalliorinteessä huomasin kasvia, jota ei aiemmin ole siinä ollut. Sillekään en löytänyt nimeä?! Siinä on vain yksi ohut varsi, ohut lehti ja yksi kukintorypäs latvassa. Niitä kasvaa muutama hajallaan rinteessä.
Lisäys myöhemmin: se on nuokkulaukka. Saila tunnisti tämänkin.
Lopuksi makupala. Tämä söpöliini piipahti vierailulla pihallamme aamuvarhaisella.
PS. Paikka, josta savukaapuyökkösen toukan löysin, ei todellakaan ole mikään ruderaatti, joutomaa, ei ei, se on minun leikkipuisto, aktiivialue, touhutanner.
Ihana postaus, ja mielenkiintoinen. Meillä on ruderaattia vaikka kuinka paljon.
VastaaPoistaHuomasin viime kesänä harmaalepissämme valtavasti kiiltäviä hyönteisiä ja syötyjä lehtiä; tänä kesänä niitä on joitakin, mutta vähemmän. Viime kesänä päättelin ötökät lepänlehtikuoriaisiksi. :)
Kauniita kukkasia, jotka joku varmaan pian tunnistaa...tai sitten etsimme kuvahaulla.
Aamuinen vierailijanne on todella söpö. <3
P.S. Onkohan liila kukka hunajakukka? Se on kuulemma mainio mehiläiskasvi.
PoistaKiitos Sara! Hyvä kun kerroit lepänlehtikuoriaisesta, nyt väritys täsmää, kiitos!
PoistaKiitos Sara jälleen! Tämä kommenttisi hunajakukasta oli jäänyt roskapostiin, ja huomasin sen vasta nyt. Sailakin ehdotti hunajakukkaa, ja nyt minäkin niin uskon.
PoistaEn ole ruderaatista kuullut, mutta tunnen englannin adjektiivin ruderal, joka tarkoittaa samaa. Upeat ötökkäkuvat!
VastaaPoistaHitsi, olen kesäkukissa superhuono, mutta olisiko tuo hapsumainen sininen hunajakukka. Sen sijaan tuo korkea varsi on varmuudella jokin laukka, mutta mikä, on toinen juttu ;-D Riippuu sen koosta. Jos se on jättimäinen, se voisi olla hajulaukka, mutta ohut varsi viittaa pienempään kokoon. Mahdollisesti nuokkulaukka, pisaralaukka, tai sitten joku muu. Niitä on hyvin paljon.
Kiitos Saila! Hunajakukan kuvan etsittyäni netistä, se sopii tuohon lilaan hapsuiseen ainakin, ehkä sinisiinkin. Ja suuri kiitos nuokkulaukan nimeämisestä, tuntomerkit sopivat siihen, sen korkeus on vain jotain 40 cm. Jotenkin niin ihanaa, kun tuollaisia putkahtelee niinkuin tyhjästä vaan.
PoistaLovely pictures ! Cute bugs, adorable cat !
VastaaPoistaHave a shinny day !
Anna
Thanks Anna! Have a nice day!
PoistaHei taas! Pikaisesti haettuna tuo kaunis sinikukkainen voisi olla jokin Echium eli neidonkieli. Valkokukkainen taas näyttää hieman joltain tattarilta. Mutta nämä ovat aika pinnallisesti tsekattujen tunnusmerkkien perusteella tehtyjä arvauksia. :)
VastaaPoistaKiitos Sara, olet erityisen avulias ihminen! Kuvasta et voinut päätellä sinisen kokoa; se on paljon lyhyempi ja varreltaan erilainen kuin neidonkieli. Tutkin tuota tatar-ehdotusta, mutta luulen, ettei se ole sitä, mutta en ole ihan varma. Mutta pystyn elämään, vaikken noiden nimiä tietäisikään, kiitos siis kuitenkin.
Poista😊
PoistaOmpas söpö karvapalleroinen, tuo hännällinen istuva otus :) Muut kuvat ovat tosi tarkkoja. Minä en ole onnistunut kuvaamaan noin tarkkoja öttiäisenkuvia. Tosin onkin ihan vaan kännykkä, jolla kuvaan. En myöskään tunnista tuota ruderaatin kasvustoa. Epäilen kyllä, että meidän pihalla kasvaa ruderaattia, vaikka en tahtoisi ;D
VastaaPoistaKiitos Sartsa hauskasta kommentistasi! Kännykällä minäkin kuvaan. Pikkuötököitä ja perhosia saa tähtäillä pitkään, ja ottaa noin kymmenen kuvaa ja ehkä yksi niistä on tarkka, jos tuuria on.
PoistaRuderaatti ja savukaapuyökkösen toukka! Täysin uutta tietoa minulle. En tunne kuoriaisiakaan, mutta mukavaa näihin kaikkiin on tutustua.
VastaaPoistaKuvasi ovat hyviä ja jos kisuli ilmestyy uudemman kerran portille, niin kerro, että Karsikonperällekin voisi piipahtaa.
Kiitos aimarii! Kisuli oli naapurien kesävieraiden kissa, ja valitettavasti jo poistui maisemista. Ehkä ensi kesänä ...
Poista