Bussinkuljettajanleinikki

 Saatoit lukea otsikon väärin "Bussinkuljettajan leninki". Ei se mitään. Mutta kyllä se on -leinikki. Bussinkuljettajanleinikkiä ei tosin ole olemassakaan. Vai onkohan sittenkin. Sitäpä halusin ryhtyä tutkimaan. Innostuin asiasta, kun Liisa blogissaan Liisan kasvit kertoi papinkaurasta. Halusin selvittää mitä kaikkia ammatteja kasvien tai eläinten nimiin on päätynyt. Selasin mm. useiden puutarhakirjojen kasvihakemistoja ja vähän googlettelin. Ajattelin ammattia aika laajasti; hyväksyin joukkoon hiukan epämääräisiäkin titteleitä.

Olisin mielissäni, jos kommentissa lisäät niitä kasveja tai eläimiä, joita minun listalta puuttuu. Niitä varmasti on. Tekstissäni saattaa olla myös virheitä, kerro niistä kommentissasi, jos haluat. 

Löysin kuusi ritari -lajia; ritarinkannus, ritarinkukka eli amaryllis, ritariperhonen, ritarimittari, ritariyökkönen ja ritarilude, joka alla on Wikipediasta kaapatussa kuvassa.

Seuraavaksi eniten löysin keisareita ja konnia, viisi kappaletta. Keisareita ovat keisarinheisi, keisarinkruunu eli keisarinpikarililja, perhonen nimeltään keisarinviitta, muu hyönteinen keisarilyhytsiipi ja seuraavassa kuvassa oleva keisaripuu. Tämäkin kuva on Wikipediasta.


Konnia, siis ammattirikollisia löysin myös viisi; kasveja ovat isokonnantatar, punakonnanyrtti ja mustakonnanmarja. Eläinkonnia löysin konnanmarjamittarin ja tietenkin rupikonnan.

Kolmannella sijalla on kehrääjä neljällä lajilla, joita löysin vain eläinkunnasta; kehrääjäpunkki, kehrääjämittari, karvakehrääjät ja kehrääjäkoit.

Kolme lajia löysin nunnia, kaikki ötökkämaailmasta; havununna, lehtinunna ja seuraavassa Wikipedian kuvassa oleva nunnamittari.

Munkkikin mainitaan kahdesti; munkkiyökkönen ja munkkineilikka. Kuvan kaappasin Viherlassilan sivuilta. 


Pysytään hengellisissä ammateissa; niitä on jo aiemmin mainitsemani papinkaura ja papintappaja, joka on kaunis sininen jäärä. Kuvan kaappasin Ötökkätieto- sivulta. Apostolinmiekka on huonekasvi.

Sorvareita edustavat sorvarinpensas ja sorvarimittari, jonka kuva tässä alapuolella Suomen Lajitietokeskuksen sivulta kaapattuna. Muurareitakin löysin; rusomuurarimehiläinen ja kangasmuurariampiainen. Löysin seppäyökkösen ja seppäkuoriaiset, joihin kuuluu mm. koruseppä.


Kuninkaallisia löysin kuningasliljan ja kuningasatsalean sekä yönkuningattaren.

Marskinliljoja löysin jättimarskinliljan ja keltamarskinliljan. Marskihan (marsalkka) on armeijan komentaja -tason titteli. Amiraaliperhonen on melko tuttu eläin.

Yksittäisiä ammatteja löysin kasveista muutamia; piiankieli eli ratamonneidonkieli, konsulintupakka, apteekkarinruusu ja merimiehensydän, josta kuva alla puutarha.net -sivulta kaapattuna.


Sukeltaja ja kirjanpainaja ovat kovakuoriaisia. Samaa hyönteislajia ovat ranskanräätäli ja tutkijaturkkilo sekä tukkimiehentäi, jonka kuvan kaappasin Suomen Lajitietokeskuksen sivulta.


Auts, tässä vaiheessa silmiini osui eräästä puutarhalehdestä karvakonnanlilja ja samalla muistin kilpikonnan. Mutta ei, en huomioi enää noita. Tulisi jo liikaa rosvoja ja varkaita. Tämä teksti sisältää nyt siis muunneltua totuutta.

Vielä on jäljellä yksi ammatti ja yksi hyönteinen, jolla on niin merkillinen ja hauska nimi: laukkuverhoilijamehiläinen.

🦋🐝

Kasvit voivat olla myös viestinnässä apuna. Siihen liittyen tähän loppuun pieni arvoitus. Jos esimerkiksi joku Susanna eläisi jonkun Jukan kanssa, ja hän kasvattaisi pihalla erityisen runsaasti mustasilmäsusannaa ja sisällä huoneissa olisi monen monta pullojukkaa, niin mitähän Susanna yrittää vaivihkaa viestittää?

Kommentit

  1. Onpa hauska! Noita ritariluteita onkin täällä meillä päin todella runsaasti. Täällä kun kasvaa niiden ravintokasvia käärmeenpistoyrttiä.
    Varmaan tulisi ammatteja mieleen, jos oikein alkaisi miettiä. Olet tehnyt niin kattavan listan, että juuri nyt en keksi mitään lisättävää.

    VastaaPoista
  2. Mahtava listaus! Enpäs tiennyt että papintappaja on sininen. Arvelin sitä aina mustaksi ja synkeäksi. :)
    Ilkeistä kuoriaisista tulee kirjanpainajan lisäksi mieleen tähtikirjaajat. Niitä on hurja joukko: Kuusentähtikirjaaja, idäntähtikirjaaja, tunturitähtikirjaaja , lounaantähtikirjaaja, nelihammaskirjaaja ja kaksihammaskirjaaja... :)

    VastaaPoista
  3. Wau - upeaa tutkimusta, kuvia, mutta se, että nostatit myös ikuisen perheemme legendan... jota kirjastonhoitajan avustuksellakin on etsitty. Oletko kuullut Impilontista?
    meidän vanhimmat lapset kuulivat siitä paljonkin, isänsä tarinoita navetan takaa.
    Ukkokultani ei ole koskaan ollut mikään iltasatumies lukivaikeutensa vuoksi, mutta tarinoita riitti.
    Tytöt olivat pienessä koulussa yhdistelmä luokalla 3-4... ja tekivät yhteistä esitelmää. Aiheeksi valikoituo Impilontti.... kirjastonhoitaja sitten soitti mulle kotiinkin, että onkohan kyseessä joku ulkomainen laji....

    VastaaPoista

Lähetä kommentti