Bussinkuljettajanleinikki

 Saatoit lukea otsikon väärin "Bussinkuljettajan leninki". Ei se mitään. Mutta kyllä se on -leinikki. Bussinkuljettajanleinikkiä ei tosin ole olemassakaan. Vai onkohan sittenkin. Sitäpä halusin ryhtyä tutkimaan. Innostuin asiasta, kun Liisa blogissaan Liisan kasvit kertoi papinkaurasta. Halusin selvittää mitä kaikkia ammatteja kasvien tai eläinten nimiin on päätynyt. Selasin mm. useiden puutarhakirjojen kasvihakemistoja ja vähän googlettelin. Ajattelin ammattia aika laajasti; hyväksyin joukkoon hiukan epämääräisiäkin titteleitä.

Olisin mielissäni, jos kommentissa lisäät niitä kasveja tai eläimiä, joita minun listalta puuttuu. Niitä varmasti on. Tekstissäni saattaa olla myös virheitä, kerro niistä kommentissasi, jos haluat. 

Löysin kuusi ritari -lajia; ritarinkannus, ritarinkukka eli amaryllis, ritariperhonen, ritarimittari, ritariyökkönen ja ritarilude, joka alla on Wikipediasta kaapatussa kuvassa.

Seuraavaksi eniten löysin keisareita ja konnia, viisi kappaletta. Keisareita ovat keisarinheisi, keisarinkruunu eli keisarinpikarililja, perhonen nimeltään keisarinviitta, muu hyönteinen keisarilyhytsiipi ja seuraavassa kuvassa oleva keisaripuu. Tämäkin kuva on Wikipediasta.


Konnia, siis ammattirikollisia löysin myös viisi; kasveja ovat isokonnantatar, punakonnanyrtti ja mustakonnanmarja. Eläinkonnia löysin konnanmarjamittarin ja tietenkin rupikonnan.

Kolmannella sijalla on kehrääjä neljällä lajilla, joita löysin vain eläinkunnasta; kehrääjäpunkki, kehrääjämittari, karvakehrääjät ja kehrääjäkoit.

Kolme lajia löysin nunnia, kaikki ötökkämaailmasta; havununna, lehtinunna ja seuraavassa Wikipedian kuvassa oleva nunnamittari.

Munkkikin mainitaan kahdesti; munkkiyökkönen ja munkkineilikka. Kuvan kaappasin Viherlassilan sivuilta. 

Lisäys 19.10.2024: Sirpa lisäsi vuorimunkin, se on kasvi.


Pysytään hengellisissä ammateissa; niitä on jo aiemmin mainitsemani papinkaura ja papintappaja, joka on kaunis sininen jäärä. Kuvan kaappasin Ötökkätieto- sivulta. Apostolinmiekka on huonekasvi.

Sorvareita edustavat sorvarinpensas ja sorvarimittari, jonka kuva tässä alapuolella Suomen Lajitietokeskuksen sivulta kaapattuna. Muurareitakin löysin; rusomuurarimehiläinen ja kangasmuurariampiainen. Löysin seppäyökkösen ja seppäkuoriaiset, joihin kuuluu mm. koruseppä.


Kuninkaallisia löysin kuningasliljan ja kuningasatsalean sekä yönkuningattaren.

Marskinliljoja löysin jättimarskinliljan ja keltamarskinliljan. Marskihan (marsalkka) on armeijan komentaja -tason titteli. Amiraaliperhonen on melko tuttu eläin.

Yksittäisiä ammatteja löysin kasveista muutamia; piiankieli eli ratamonneidonkieli, konsulintupakka, apteekkarinruusu ja merimiehensydän, josta kuva alla puutarha.net -sivulta kaapattuna.


Sukeltaja ja kirjanpainaja ovat kovakuoriaisia. Samaa hyönteislajia ovat ranskanräätäli ja tutkijaturkkilo sekä tukkimiehentäi, jonka kuvan kaappasin Suomen Lajitietokeskuksen sivulta.


Lisäys 14.10.2024: Sara oli löytänyt kirjaaja -kovakuoriaisia ison joukon, näet ne kaikki hänen kommentissaan.

Lisäys 15.10.2024: Liisa lisäsi kaksi lintua; kuningaskalastajan ja lavastajalinnun. Hyönteismaailmasta tähtiputkenmiinaajan ja huonekasvin enkelinsiiven hän mainitsi myös. Hyväksyn nyt myös tuon enkelin 🤣.

Auts, tässä vaiheessa silmiini osui eräästä puutarhalehdestä karvakonnanlilja ja samalla muistin kilpikonnan. Mutta ei, en huomioi enää noita. Tulisi jo liikaa rosvoja ja varkaita. Tämä teksti sisältää nyt siis muunneltua totuutta.

Vielä on jäljellä yksi ammatti ja yksi hyönteinen, jolla on niin merkillinen ja hauska nimi: laukkuverhoilijamehiläinen.

🦋🐝

Kasvit voivat olla myös viestinnässä apuna. Siihen liittyen tähän loppuun pieni arvoitus. Jos esimerkiksi joku Susanna eläisi jonkun Jukan kanssa, ja hän kasvattaisi pihalla erityisen runsaasti mustasilmäsusannaa ja sisällä huoneissa olisi monen monta pullojukkaa, niin mitähän Susanna yrittää vaivihkaa viestittää?

Kommentit

  1. Onpa hauska! Noita ritariluteita onkin täällä meillä päin todella runsaasti. Täällä kun kasvaa niiden ravintokasvia käärmeenpistoyrttiä.
    Varmaan tulisi ammatteja mieleen, jos oikein alkaisi miettiä. Olet tehnyt niin kattavan listan, että juuri nyt en keksi mitään lisättävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Minä en ole ritariludetta nähnyt, enkä varmaan tunnistaisi tuota niiden ravintokasvia.

      Poista
  2. Mahtava listaus! Enpäs tiennyt että papintappaja on sininen. Arvelin sitä aina mustaksi ja synkeäksi. :)
    Ilkeistä kuoriaisista tulee kirjanpainajan lisäksi mieleen tähtikirjaajat. Niitä on hurja joukko: Kuusentähtikirjaaja, idäntähtikirjaaja, tunturitähtikirjaaja , lounaantähtikirjaaja, nelihammaskirjaaja ja kaksihammaskirjaaja... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara kommentistasi ja vaivannäöstäsi! Olit selvittänyt lisää ammatti -ötököitä. Lisäsin ne tekstiin.

      Poista
  3. Wau - upeaa tutkimusta, kuvia, mutta se, että nostatit myös ikuisen perheemme legendan... jota kirjastonhoitajan avustuksellakin on etsitty. Oletko kuullut Impilontista?
    meidän vanhimmat lapset kuulivat siitä paljonkin, isänsä tarinoita navetan takaa.
    Ukkokultani ei ole koskaan ollut mikään iltasatumies lukivaikeutensa vuoksi, mutta tarinoita riitti.
    Tytöt olivat pienessä koulussa yhdistelmä luokalla 3-4... ja tekivät yhteistä esitelmää. Aiheeksi valikoituo Impilontti.... kirjastonhoitaja sitten soitti mulle kotiinkin, että onkohan kyseessä joku ulkomainen laji....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah hah miten hauska perhejuttu. Kiitos kun kerroit Repolainen!

      Poista
  4. Hieno idea ja suurenmoisen mielenkiintoinen lista !

    VastaaPoista
  5. Olipa mielenkiintoinen listaus ja hauskakin! Enpä keksinyt muuta lisää kuin seppäkuoriainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kivipellon Saila! Seppäkuoriaisen mainitsin tekstin kappaleessa, jossa ovat sorvarit, muurarit ja sepät.

      Poista
  6. Onpas kivaa. Ihania ötököitä ja kukkasia. Minäkin kuvasin tuon papintappajan ja ihmettelin nimeä. Mietippä mistä sienet saavat nimiään. Sieltä löytyy vaikka sun mitä pillikettä, nuljaskaa ja haperoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enkulin käsityöt! Tuo on tosiaan kummallista, miksi juuri tappaja ja miksi papin. Ja juu, sienilläkin on vaikka mitä hassuja nimiä.

      Poista
  7. Vau, nyt olet kyllä pistänyt mahtavan blogin. Ötökkä linjalla mennään. Pari veikeää tuttavuutta olisi petokärpänen ja palokärpänen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sami niilola, herätit uteliaisuuteni! Vaikka nuo eivät ole ammatteja, niin kurkkaan noi kyllä!

      Poista
    2. Vaikuttavia kärpäsiä! Petokärpästä en haluaisi kädelleni. Oletkohan nähnyt itse noita?!

      Poista
  8. Olipas hauska postaus! Kaikkia kummallisia nimiä sitä löytyykin kasveilta ja eläimiltä. Lintumaailmasta itselleni tulivat mieleen lavastajalintu ja kuningaskalastaja. Ja jos vähän ajatellaan sallivammin, niin hyönteismaailmasta löytyy tähtiputkenmiinaaja (josta ikävää omakohtaista kokemusta) ja perinteinen huonekasvi enkelinsiipi. Vaikka miinaaja ja enkeli nyt eivät ehkä ihan ammatteja olekaan.
    Mielenkiintoista pohdintaa se papinkaura saikin aikaan😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset Liisa kommentistasi ja lisäyksistäsi. Liitin ne tekstiin. Juu, papinkaura laittoi päässäni jotain liikkeelle, kiitos siitäkin.

      Poista
  9. Onpa hassuja nimiä! Kovin on glamöörejä ammatteja, ei mitään arkisia työ muurahaisia. Upea kirjoitus 😊💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Samettihortensia! Niin nätti palaute!

      Poista
  10. Olipa suurenmoinen listaus! Ison työn olet tehnyt noita ammatteja etsiessäsi, mutta sinulla oli varmasti hauskaakin!

    Lisään listaan vuorimunkin (kasvi), johon tutustuin juhannuksen jälkeen ja josta tein postauksen elokuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Olisi pitänyt muistaakin tuo vuorimunkki. Lisäsin sen tekstiin. Ja olet oikeassa, oli kiva etsiskellä ja löytää noita hassujakin nimiä.

      Poista
  11. Kekseliäs postaus, samalla hauskasti kirjoitettu. Hassuja nimiä vilisi paljon. Jotkut tuttuja, jotkut tai useammat ei. Muistan, miten tukkimiehentäistä oli riesaa mäntyhirrestä rakennetun kotimme alkuaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos aimarii näteistä sanoistasi! Tukkimiehentäi näyttää ärhäkältä, ei kiva jos päähän menee?!

      Poista

Lähetä kommentti