Kirjahyllyni A - Ö

Jokin aika sitten Repolainen blogissaan Repolainen reissaa ja räpeltää heitteli blogeille ideaa, jossa listataan joitakin asioita aakkosten mukaan. Hän itse listasi matkakohteitaan. Sen jälkeen Saaripalstan Saila on laatinut Kasvimaailman aakkoset.

Minä katson löydänkö kirjahyllystäni listattavaa jokaiselle aakkoselle, tai edes joka toiselle 🤣.

Alasalmi Päivi, Valkoinen nainen. Gummerus 2008. 📚 Jos haluat kokea todella voimakkaan pöllämistymisen tunteen kirjan lopussa, lue tämä kirja.

Böll Heinrich, Tohtori Murken kootut tauot ja muita satiireja. Otava 1962.

Berglund Karin (päätoimittaja), Unelmien kotipuutarha. Otava 1998. 📚 Ihana kirja! Jos minulle joskus tulee uniongelmia, otan tämän kirjan yöksi kainalooni. Kirjassa joidenkin kasvien esittelyt aloitetaan pienellä suloisella tarinalla. Kuuntele vaikka tämäkin: "Puutarha oli ollut hylättynä vähintään kymmenen vuotta. ... Ensimmäisenä kesänä, sen jälkeen kun maa oli joten kuten käännetty lapiolla, se työnsi illakkoa. Se kukki valtoimenaan yhdessä vuohenputken kanssa ja oli sanoinkuvaamattoman kaunis. Ja miten se tuoksui. Vuoden kuluttua oli sormustinkukkien vuoro. Valkoisia ja vaaleanpunaisia korkeita kukkasalkoja oli joka paikassa. ... Kolmas kesä oli akileijojen. ... Kukkivat akileijat olivat kuin maan, suorastaan taivaanlahjoja. Kaikkina rappion vuosina maassa olevat siemenet olivat odottaneet aikaansa ja ne itivät heti rikkaruohopeitteen harvennuttua."

Christie Agatha, Kissa kyyhkyslakassa. WSOY. 1960.

Dostojevski F. M., Pelurit. Kirjayhtymä Helsinki 1967.


Farrow Joanna, Suklaaherkut, suolaista ja makeaa. Gummerus 2009.


Genova Lisa, Edelleen Alice. WSOY 2010. 📚 Todella hyvä kuvaus varhaiseen Alzheimerintautiin sairastumisesta. Varaudu ahdistumaan ja itkemään.

Hustvedt Siri, Kaikki mitä rakastin. Otava 2013. 📚 Kaunis romaani. Erikoista tässä minulla olevassa kirjassa on se, että tämä on pieni kooltaan, ns. Miki-kirja. Tätä uutta kirjaformaattia painettiin jonkin aikaa. Kirja on valmistettu ohuesta silkkipaperin tyyppisestä materiaalista. Se mahdollistaa kokonaisen kirjan julkaisun pienessä koossa. Teos ei siis ole mikään lyhennetty versio. Teksti on vaakatasossa, ja se on normaalin kokoista. Kevyt ja helppolukuinen kirja sujautettavaksi mukaan taskuun ja käsilaukkuun.

Irving John, Minä olen monta. Tammi 2013. 📚 Yhdysvaltojen uusi presidentti ei todennäköisesti tykkäisi tästä kirjasta; siinä leikitellään sukupuoli-identiteetti -teemalla railakkaasti. New York Times: "Rohkeudessaan ja riemukkuudessaan 'Minä olen monta' tuo mieleen 'Garpin maailman'.

Jacopi Peter, Elämäni kirjana. LIKE 2001. 📚 "Hauska, groteski ja jännittävä tarina" kerrotaan kirjan takakannessa. Kirja ihmisestä, joka muuttuu kirjaksi. Sivuilla on kuvitusta sen mukaan, mitä kirjalle tapahtuu.

Ensimmäinen kappale alkaa näin:    "Olen kirja! Selkäni on kirjan takakansi, vartaloni paketoitu kirjankansien väliin, selkämys punainen kuten hiukseni, kirjailijan nimi mustalla painettu. Kun minut avaa, levitän käsivarteni. Gisela on ymmällään. Vielä eilen illalla kävin vuoteeseen aivan normaalisti, ihmisvartaloisena. -Montako sivua minussa on? Hän sormeilee viimeisiä sivujani ja minua kutittaa. Olen sokea kuin muuli enkä näe hänen kasvojaan ylläni. -Satakolmekymmentäyhdeksän. Ohut kirjanen siis. Mikä ristiriita entiseen kokooni verrattuna. Siihen massiiviseen ruhoon, jota ruokin pikkuleivillä, jotta kykenisin lukemaan rauhassa."

Kortelainen Anna, Hurmio -oireet, hoito, ennaltaehkäisy. Tammi 2009. 📚 Hurmaava kirja taide-elämyksen vuoksi hurmioon sairastumisesta. Varo, tämän kirjan vuoksi saatat itsekin saada hurmio-kohtauksen.

Kasvi Krista ja Ros Tomi, Miesseuralainen. Fitra 2018. 📚 Takakannessa olevan esittelytekstin viimeinen kappale: "Kirjan luettuaan ei voi olla ymmärtämättä jotain uutta itsestään, naisista ja miehistä, seksuaalisuudesta ja koskettamisesta. Ja harva välttyy punastumiselta".

Lintulan luostarin Yrttiopas. Uusintapainos Otava 2024. Teksti: nunna Nektaria. 📚 Luostarissa kasvatetuista yrteistä nunnat valmistavat yrttisuolaa, jota ostan aina kirjamessuilta. Yrttisuola sopii melkein mihin tahansa, mutta itse käytän sitä eniten paistetun ja keitetyn kananmunan päälle, wokkityyppisiin ruokiin ja keittoihin. Yrttisuolan koostumus näyttää hieman vaihtelevan; syksyllä 2023 ostamassani seoksessa oli myös lipstikkaa.

Lundan Reko ja Tina, Viikkoja, kuukausia. WSOY 2006. 📚 Romaanin muotoon kirjoitettu teos kirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja Reko Lundanin sairastumisesta aivosyöpään. Kirjan nimi viittaa todennäköiseen jäljellä olevaan elinaikaan. Kirjan kappaleita ovat vuorotellen kirjoittaneet mies "Aki" ja vaimo "Minna". Tämä kirja on erittäin terveellistä luettavaa, vaikka itkettää koko ajan. Itse pystyin lukemaan vain pienissä pätkissä. 📚 Kirjalle on olemassa tavallaan jatko-osa; Tina Lundanin "Ensimmäinen kesä" kertoo hänen elämästään miehensä kuoltua.

Mann Heinrich, Sininen enkeli. Karisto 1981. 📚 Thomas Mannin isoveljen kirjoittama satiirinen romaani.


Malmberg Ilkka, Hehtaari. HS Kirjat 2012. 📚 Takakannen teksti: "Helsingin Sanomien toimittaja Ilkka Malmberg halusi vuonna 1997 ostaa hehtaarin Suomen halvinta maata ja löysi sen Posiolta." Kirjassa kerrotaan tarinoita siitä, mitä Hehtaarilla tapahtui, ja muutakin elämänmenoa käsitellään.


Ilkka Malmberg kuoli joulukuussa 2016.
20.8.2017 julkaistiin Helsingin Sanomissa pieni teksti otsikolla "Hauta Hehtaarilla".
Siinä kerrottiin, että leski Katarina Malmberg ja perheen pojat kävivät viemässä tuhkat Hehtaarille.

Moldvaer Anette, Kuumana kahviin. Kahviharrastajan käsikirja. Docendo 2014.


Nuotio Eppu ja Soininen Pirkko, Nainen parvekkeella. BAZAR 2016. 📚 Rikosromaani, jonka keskiössä on Albert Edefeltin maalaus "Nainen parvekkeella".

Pihlström Kåre ja Viherä-Aarnio Anneli, Suomalaisten puut arjessa ja ajatuksissa. Metsäkustannus 2020. 📚 Hienosti kuvitettu tietokirja, 367 sivua.


Pulkkinen Riikka, Totta. Otava 2013. 📚  Niin kauniisti kirjoitettua tekstiä. Takakannen esittelyssä todetaankin: "Rakkaus, suru, haavat, lohtu. Riikka Pulkkinen kuvaa herkin vedoin niitä pieniä liikkeitä, joilla ihmisen mieli käsittelee kaikkein isoimpia asioita."
Herkin vedoin - hyvin ilmaistu!

Rentola Annika, Pystytkö sanomaan perkele? 15 tarinaa aivohalvauksesta. Schildts & Söderström 2013.


Roca Paco, Ryppyjä. WSOY 2010. Sarjakuvakirja Alzheimerintautiin sairastuneesta ja jo laitoshoitoon päätyvästä entisestä pankinjohtajasta.



Sarjakuvallisin keinoin kuvataan aivotoimintojen hiipumista.



Seuraava aukeama olikin jo tyhjä.

Sillanpää F. E., Hiltu ja Ragnar. WSOY 1923. 📚 Ihanaa vanhahtavaa kieltä.  "Kun on edessä jotakin ankaraa mutta kovin viehättävää, niin on vielä viehättävämpää lykkäytyä hiukan eteenpäin, odotella sitä viritystä jonka vaisto sanoo tulevan - illalla kun taas on kuutamo. Mutta se olotila on niinkuin jokin muukin huume, se vaatii aistimille nykyhetken iloa, menneen ja tulevan unohtamista."


Turgenev Ivan, Tarpeettoman ihmisen päiväkirja. Karisto 1980. 📚 Venäläisen kirjallisuuden käsitteellä "tarpeeton ihminen" tarkoitetaan "hyvää tarkoittavaa, usein kaunopuheista, mutta saamatonta hahmoa, joka ei löydä paikkaansa muiden ihmisten joukossa".
Ote tästä 99-sivuisesta kirjasta:
"Mutta minä ... minusta ei voi sanoa mitään muuta: tarpeeton - se riittää. Ylimääräinen ihminen - siinä kaikki. Luonto ei ilmeisesti ollut laskelmissaan ottanut huomioon minun ilmaantumistani ja sen seurauksena se kohteli minua kuin odottamatonta, kutsumatonta vierasta. Suotta ei eräs leikinlaskija, armoitettu preferanssin pelaaja, sanonut minusta, että olin äitini häviötikki."

Vonnegut Kurt, Teurastamo 5. Tammi 1984. 📚 Kirjassa esiintyviin kauheuksiin Vonnegut suhtautuu toteamalla "Niin se käy, so it goes ...".

Weihnachtszeit 📚 Pieni söpö lastenkirja, jonka tekijät löytyvät vasta pienellä printillä viimeisestä mahdollisesta kohtaa. Illustrationen: L. Birkinshaw, Sylvia W. Texte: P. Haunschmied.



Waltari Mika, Kiinalainen kissa. WSOY 1932. 📚 Teos sisältää useita "satuja".


Örkeny Istvan, Minuten novellen, One-minute stories. Holibri 1969. 📚 Muisto Budapestin matkalta. Pikkukirjanen sisältää saksan- ja englanninkielisiä novelleja.

Kommentit

  1. Nice collection !!!!
    Have a cozy weekend !
    Anna

    VastaaPoista
  2. Oih - huikea postaus.... huikea kirjasto selkeästi kotonakin!!
    Monessa kirjaimessa useampikin...
    Minä jotenkin jumituin ajatuksineni joten Jiihin = Jacopi Peterin - Elämäni kirjana teokseen ja siteeraamiisi kohtiin. "Olen kirja! Selkäni on kirjan takakansi, vartaloni paketoitu kirjankansien väliin, selkämys punainen kuten hiukseni, kirjailijan nimi mustalla painettu. Kun minut avaa, levitän käsivarteni. Montako sivua minussa on?"
    Olen usein ajatellut itseäni niin puuna, pilvenä kuin kivenä... mutten koskaan kirjana...
    Nyt filosofinen minäni lähti tai sen ajatusmaailma lähti kehittämään tarinaa myös kirjana!!

    Kiitos - mielenkiintoista ja Aakkosista on todella moneen lähtöön - ihanaa kun innostuit!!
    Viikonloppuusi myös omanoloisia ihanuuksia!

    VastaaPoista
  3. Oi mikä ihana postaus! Tätä on varmaan pakko kokeilla itsekin, vaikka aikaa siihen menee, varsinkin jos kirjoittaa kiinnostavia kommentteja, arvioita, lainauksia, kuten sinä olet tehnyt...
    Näistä jäivät erityisesti mieleeni Böll (lempikirjailijani), Miki-kirjat (voi, miksi niiden painamisesta luovuttiin?! no, varmaan siksi, että ne eivät käyneet kaupaksi; minusta ne olivat aivan loistava keksintö) ja Metsäkustannus (paljon hyviä kirjoja sieltä).
    Minkähänlainen lukukokemus Edelleen Alice olisi? Elokuvana se ei minua vakuuttanut.
    Kiitos ja oikein hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Upeat kirjat jokaiselle kirjaimelle. Tuo unelmien kotipuutarha-kirja löytyy minultakin.

    VastaaPoista
  5. Mahtavan ihana postaus 💕
    Rakastan kirjoja ja rakastan aakkosia. 📚✏️

    VastaaPoista
  6. Tuo joanna farrow suklaaherkut alkoi kiinnostaa. Ja päivi alasalmen kirjan kansi on aikamoinen taideteos.

    VastaaPoista
  7. Luin juuri Saaripalstan Sailan kasviaakkoset ja sitten perään tämän kirja-aakkoset. Houkuttelevan kiinnostavia postauksia kumpikin. Hyllystäsi löytyy monta itsellekin tuttua kirjailijaa/kirjaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti