Pitämyspuu

Karin Berglundin kirjassa (Unelmien kotipuutarha, Otava 1996) on pieni teksti otsikolla "Pitämyspuu".

Sen johdantoteksti kuuluu näin:                 " Jo vanhat suomalaiset istuttivat onnea tuottavan puun, pitämys- eli elättipuun. Nykyisenä juurettomana aikana itse kukin tarvitsee taas oman puun, jota voi ajatella ja käydä tervehtimässä."

Minä jo vanha suomalainen olen istuttanut kaksi pitämyspuuta.

Kauan sitten pitämyspuuta pidettiin jumaluuden asuinsijana. Siinä asui myös haltijoita ja suojelusenkeleitä. Jopa esi-isien henget asustelivat pitämyspuun lehvästössä. Pitämyspuuhun suhtauduttiin niin pyhästi, että piti olla myös varapitämyspuu siltä varalta, jos se varsinainen kuolee. Väkeä kyllä rauhoiteltiin kertomalla, että kyllä ne esi-isien henget osaavat muuttaa tuollaisessa hätätilanteessa johonkin toiseen puuhun.

Jostakin muualta muistan lukeneeni, että pitämyspuun pitäisi olla itse istutettu. Vain siten siihen saa henkisen yhteyden, saa sen sidottua itseensä, saa sen haltuunsa ja hallintaansa. Valmiiksi pihalla olevan puun kanssa se ei niin hyvin onnistu.

Itse suhtaudun pitämyspuuhun arkisemmin. Se on vain niin söpö ja suloinen ajatus, että on tietty puu, jota erityisen hyvin varjelee ja hoitaa. Onneksi suhtaumiseni ei ole niin vakavaa ja pyhää kuin muinaisväellä, koska ....

                           🌿🌿🌿 🌿🌿🌿

Ensimmäisen pitämyspuuni istutin edelliseen pihaamme. Se oli punasaarni. Sen lehdet olivat niin kauniit, ja puu kasvoi hyvää vauhtia. Sen juurella kasvoi muutama sormustinkukka. Parin vuoden päästä tuli myrsky, Seija-myrsky. Se kaatoi pihaltamme noin kymmenen puuta. Yksi kaatuva mänty oli halkaissut pystysuunnassa koko pitämyspuu-saarneni rungon. Toinen puoli irtosi ja putosi maahan. Toinen puolikas säilyneine oksineen pysyi pystyssä. Runko oli korkeintaan ranteen paksuinen, joten männyn tai tuulen tähtäyskyky oli ollut kyllä aivan uskomaton. Melko murheellinen olin, päätin odottaa kevättä ja katsoa mitä puulle tapahtuu sitten. No, kevät tuli, ja saarni oli kuin mitään myrskyä ei olisi koskaan ollutkaan. Jäljellä oleviin oksiin se teki lehdet, ja näytti oikein hyvältä puulta. Paitsi, että toinen puoli rungosta puuttui, mikä kuvassa näkyy melko hyvin, aivankuin ohut halkaistu halko olisi nostettu pystyyn.

Toisen pitämyspuuni istutin Satavuotiaan pihalle kesällä 2023. Halusin itselleni tuohituomen. Olin kaupunkikävelyillä eräässä puistossa käynyt ihailemassa nuorehkoa tuohituomea. Löytäisinköhän nyt tähän kuvan siitä?


Löysin. Tuo runkokin on niin upea; sitä tekee mieli koskettaa. Kuva on pilvisenä päivänä otettu. Auringonpaisteessa runko hehkuu kiiltävän kuparisen värisenä.

Niin, istutin siis pienen tuohituomen taimen omaksi pitämyspuukseni.
Seuraavan talven jälkeen eli viime kesänä se ei ollut enää elossa. Voih!

Nyt olen tyytynyt siihen, että ikivanha tammemme saa olla pitämyspuuni, tai se vaahtera, jonka nakkasin tuohituomivainajan istutuskuoppaan. Ja kyllähän minä käyn edelleen tervehtimässä tuota kuvan kaupunkilaistuohituomeakin.
Mutta hei, nyt tiedänkin, pidän paljon yhdestä nuorehkosta harmaalepästä Satavuotiaan pihan laidalla. En osaa selittää miksi pidän. Usein ihailen sen sileää harmaata runkoa. Harmaalepässä on sekä hede- että emikukintoja samassa oksassa. Hedekukinnot ovat noita norkkoja, ja emikukinnot kuivuvat pikkukävyiksi. 



Nimitän nyt pitämyspuukseni tämän harmaalepän. Olenhan sitä hoivaillutkin jo; pari vuotta sitten siistin sen ympärillä olleen pusikon ja muut pienet puunalut. Nyt sillä on tilaa kasvaa ja kukoistaa.

Lapsuudenkotini pihan keskeisellä paikalla seisoi pihlaja; ehkäpä se oli tavallaan meidän perheen pitämyspuu. Lähistöllä oli myös komea kuusi.

Kommentit

  1. Huikaisevan ihana ja mielenkiintoinen postaus pitämis/ ELÄTTIpuusta. Tottakai mielikuvitukseni lähti laukalle ja muistelemaan omia puitani ja kyllä vaan. Minultakin löytyy kaikki tarvittavat kriteerit puulle!
    Kiitos että vaivauduit kertomaan tästä! 🌳🌲🌳🌲🌳🌲

    VastaaPoista
  2. Olinkin jo unohtanut tuon tuohituomen. Ihan samaa mieltä kanssasi. Ehkä upein runko puussa mitä on.

    VastaaPoista
  3. Minä olen jostain oppinut/jäänyt mieleen, että jokaisessa pihassa pitäisi olla oma kotipihlaja, niinkuin kotitalosi pihassa on ollutkin! Meillä ei ole. Vielä.
    Tuohituomella on todella kaunis kuparinen runko. Meillä on mökillä monta tuohituomea. Se on kova lisääntymään!
    Tuo pitämyspuu on ihana nimitys omalle puulle😊

    VastaaPoista
  4. Ensimmäistä kertaa kuulin elämys/ elättipuusta, kotikuusesta tai kotipihan puusta kylläkin. Ihana postaus , kiitos, sai miettimään omia puita Mökillä. Meillä on mies monta puuta istuttanut, mutta viime vuonna istutettu verivaahtera olkoon meidän Mökkipihan Elämyspuu💚🌳 Tuo tuohipuu on hieno!😍 Lapsuuden kotisi ympäristö on ollut varmaan ihana!

    VastaaPoista
  5. Ajatuksena pitämyspuu on todella kaunis ja nyt kun ajattelen, minullakin on pitämyspuu - puu, jota aina ihailen kun vain satun näkemään, eli paperikoivu. Sellainen minulla pihassa kasvaa - runko tosin on suojattu, kun kauris merkkasi sen melkein hengiltä. Myös surukuusi ja käärmekuusi, nekin voisivat olla pitämyspuita. Tuo tuohituomi on kyllä kaunis!

    VastaaPoista
  6. Pitämis-/elättipuusta en ollut koskaan kuullut, mutta tarinasi saarnipuusta tuo minulle mieleen ajatuksen, että sen on tarkoitus suojella sinua, perhettäsi ja taloanne.
    Tuohituomen runko on todella kaunis, mutta ehkäpä sen paikalle on teidän pihalle tarkoitettu toinen puu.
    Kuten Liisakin, minäkin olen kuullut, että jokaisessa pihassa pitäisi olla kotipihlaja. Pihlaja suojelee ja tuo talolle hyvää onnea. Samalla se karkottaa pahan. Meidän pihalla on kaksikin pihlajaa - happamia, sanoo Mursu pihlajanmarjoista, ja haikailee vielä sen pihlajan perään, jossa on makeita marjoja. Sellainenkin kuulemma on.
    Minulle pihlaja on vaahteran ohella "voimapuu": lapsuudenkodissa kodin takana, minun seinäni ja sänkyni takana oli iso vaahtera untani suojaamassa ja leikkini taas olivat kivellä ison pihlajan juurella. Harmaaleppien keskellä - olen siis metsän kasvatti: kotiosoitteeni oli ensin Metsäkulma ja kun muutin Mursun kanssa kaupunkiin, muutettiin Metsäkankaalle 😊
    Kotitalosi muistuttaa kovasti vanhaa taloa, joka oli tällä tontilla silloin, kun Mursun äiti osti tämän paikan. Hän kuitenkin päätyi purkamaan sen ja rakentamaan tilalle tämän pienen punaisen tuvan.

    VastaaPoista
  7. Puut, ihanat puut 🌳🌲🍁 Meillä on itse istuttamamme kaneliomenapuu. Toisen istuttamamme kolmen lajikkeen perheomenapuun pupun pahukset popsivat eikä se siitä enää vironnut. Tontillamme on edellisten omistajien istuttamat pihakoivu ja pihamänty, mutta jotenkin eivät ole itse istutetun veroisia 🙂
    Tuohituomi, mikä ihanuus. Säilyy ainakin kuvana. 🤎

    VastaaPoista
  8. Saarnesi osoitti olevansa ihka oikea pitämyspuu. Se ei suostunut maailman myrskyissä luovuttamaan.
    Pitämyspuu on minullekin uusi termi. Nyt voin miettiä, mikä useista istuttamistani puista olisi minulle pitämyspuu. Vaikea valita yhtä niistä, koska ne kaikki olen harkiten valinnut, odotuksella ja rakkaudella istuttanut.

    VastaaPoista
  9. "Pitämyspuu", hyvä nimi itselle tärkeästä puusta. Oma pitämyspuuni taitaa olla puutarhamme marjaomenapuu, joka kukkiessaan on kuin kaunis valkoinen pilvi.

    VastaaPoista
  10. Pitämyspuu! Hieno nimi tavallaan kotipihan rakkaimmalle puulle.Tarinoit mukavasti, samalla kiinnostavasti pitämyspuistasi Lapsuuskodissani oli kaksi suurta portinpielikuusta. Isäni kasvatti-isä oli ne nuorena istuttanut. Toinen kuusista kuoli samana kesänä, kuin äitini, toinen edelleen pystyssä.
    Ennen muuttoa kotini pihassa kasvoivat lähes kaikki lehtipuut, paitsi ei lehmus. Nyt minulla on pitämyspuuna istuttamani kuusi, jota hellin ja ihailen, muistan kertoa sille myös tykkääväni siitä.

    VastaaPoista
  11. Lapsuudenkodissani oli taulu, jossa oli teksti: Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Nykyihmiset eivät osaa kuunnella kuusta, eikä muitakaan puita, vaan näkevät niissä rahan ansaitsemismahdollisuuden.

    VastaaPoista
  12. Mieltä avaavia ajatuksia ja kerrontaa. Olisikohan meidän pihalla kasvava pihlaja tai kaksikin on pihan keskiössä, ne minun pitämyspuuni. Lisääkin pihlajia löytyy tontin laitamilta, tykkään kyllä niistä.

    VastaaPoista
  13. Minä "puunhalaaja ja puille puhuja" ole koskaan kuullutkaan pitämys- tai elättipuista...
    Mielenkiintoista.... suhtautumiseni on kyllä varsin "VAKAVA" moneenkin puuhun... baobabbeihin erityisesti, mutta kyllä löytyy kotomaastakin monta huoleni helpottajaa - lehmusta, tammea, Ukkopetäjää jne. Nimettyjäkin.... kuten Kalle.... puusta pudonnutkin olen.. no - se ehkä selittääkin monta asiaa!! Hih... luontoon... viikonloppu näyttää (ainakin Turussa) varsin aurinkoiselta! Nautinnollisia puuhia viikonloppuusi!

    VastaaPoista
  14. Kiva, kun kerroit, mikä pitämyspuu on. Kiitos myös, kun jaoit oman pihasi pitämyspuiden kohtalot. Sinun lapsuudenkodissasi oli sellainen puu keskellä pihaa. Niin muuten oli minunkin mummolassani, kun tarkemmin ajattelen siellä kasvoi pihlaja ja kasvaa edelleen. Lapsuudenkodissani ei ollut yhtä puuta ylitse muiden. Oli kyllä koivuaita, mutta kaikki koivut yhtä miellyttäviä, vanhempieni nuorena istuttamia.

    Minulla itselläni ei ole omassa pihassani muodostunut mitään sellaista puuta, josta pitäisin yli kaiken. Meillä on myös metsä lähellä, siellä kuljeskelen mielelläni ihastelemassa puita.

    VastaaPoista
  15. Ihana postaus ja Pitämyspuu-nimi on minulle uusi. Saarni taitaakin olla sisukas, kun puolikkaanakin kasvaa.
    Minun puuni on istutettu siksi, että upea Masi-koirani kuoli. Hän oli uljas suden näköinen ja isokokoinen, joten hänen haudalleen istutimme männyn. Mänty on kasvanut kauniisti.
    Jimi-koirani oli pikkuriiviö, jonkä äiti oli Amerikan Kokkeri ja isä perhoskoira (siis todellakin näinpäin). Riiviö söi meiltä kaikilta kengät ja silppusi olohuoneesta sohvan. Tämän pikkukoiran haudalle istutimme pihlajan. Tuo puu on samanlainen käkkyräinen kuin Jimi koiramme oli.

    VastaaPoista
  16. Suuret kiitokset teille kaikille kommentoijille! Koska pidän metsää ja puita tärkeinä, todella liikutuin siitä, miten innokkaasti pohditte omia metsä- ja puu-suhteitanne. Niitä oli kiva lukea. Kiitos!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti