Satavuotiaan nimilautakunnan työ valmistui

Näin lumipyräkkäpäivän ratoksi ryhdyin miettimään Satavuotiaan eri piha-alueiden nimiä. Olen oppinut viisaampien blogeista, että on näppärää kertoa jostakin alueesta, kun sillä on nimi.

Niinpä otin esille Suomen kartan,  lukulasit ja lyijykynän. Päivitetty Satavuotiaan kartta löytyy sitten tuolta lopusta.

Lähdetään alhaalta ylöspäin. Alahärmässä sijaitsevat marjapensaat ja kaksi istutuslaatikkoa. Kaikki pihan istutukset ovat siis entisten omistajien laittamia, enkä vielä tarkalleen tiedä mitä ne ovat. 

Alapihan keskiosassa rinnettä vasten sijaitsee maakellari, siksi sen alueen nimi on Kestilä. Maakellari ei liene ollut varsinaisessa käytössään, ei ehkä missään käytössä. Siinäpä yksi mielenkiintoinen projekti jatkossa. Tuleeko siitä kellari vai kenties hellekauden piilokamari?!

Alapihan kolmas osa alkaa jo hieman kohota ennen varsinaista rinnettä. Siitä en vielä edes tiedä minkä verran maata kallion päällä on. Voiko siihen esimerkiksi istuttaa puita? Sen alueen nimi on tietenkin Outokumpu.

Sitten se varsinainen rinne, Kiihtelysvaara, on todella jyrkkä ja päättyy ylhäällä syreeniaidanteen edessä olevaan sammaloituneeseen kiviaitaan, josta on ollut jo kuvia aiemmin. Rinne on vaarallinen ja toistaiseksi ehkä hieman tylsä; vain useita lämpäreitä sitä jotain vuorenkilpeä. Kiihtelysvaara on mahdollisuuksia täynnä, kunhan siellä työskennellessä varautuu kiipeilyvarustein.

Keskipihan toisella puolikkaalla kasvaa kaksi komeaa kuusta, siis Kuusniemi.

No sitten päästään jo yläpihalle. Sen nimi voisi olla kokonaisuudessaan Karkkila, niin namunen alue on vanhoine punamultarakennuksineen. Mutta rajaan Karkkila-alueen kuitenkin tontin yläkulmasta sisääntulopolkuun asti. 

Karkkilan naapurialueen nimi oli vaikea päättää. Alue on sisääntulopolusta saunaan saakka. Valitako Pihtipuhdas vai Haukipuhdas. Toisaalta samassa rakennuksessa on myös varasto työkaluille, joten päädyin lopulta Pihtipuhdakseen.

Vielä on yksi alue, Puumala. Se alkaa saunan takaa ja rajoittuu Kuusniemeen. Miksikö Puumala? Siellä sijaitsee puuvaja, sahapukki ja kirvestyspölkky.

Kuusniemen ja Kiihtelysvaaran rajalla on kiviset portaat. Niillä voisi olla joku puutarha-aiheinen nimi, mutta mikä, mikä?

Muuten, nämä kaikki nimet on annettu oikeita paikkakuntia kunnioittavassa sävyssä, joten niiden on vain syytä olla ylpeitä, että pääsivät Satavuotiaan syliin.


Kommentit

 1. Kivasti keksitty :) Voi sanoa että lähdenpä käymään Alahärmässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä voi, tai että kipaisempa kompostilla Kuusniemellä.

   Poista
 2. Hauskasti nimettyjä paikkoja. Olen kokenut käteväksi, kun omassa puutarhassa eri alueilla on omat nimet. Useimmat nimet ovat syntyneet ihan itsestään paikan sijainnin tai sinne istutettujen kasvien mukaan. Milloin mistäkin syystä.
  Sinulla on kiva blogi. Mukavaa, että kävit kommentoimassa blogissani. Siten löysin tieni tänne.
  Aarteesi sijaitsee Varsinais-Suomessa, josta minäkin olen syntyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Between! Voihan olla, että nimet tulevat muuttumaan käytännön elämän myötä, en tiedä.

   Poista
 3. Aivan Mahtavia Ideoita :) Kiva, kun löysin bogisi. T. Sirpa

  VastaaPoista
 4. Upea oivallus ja osuvat nimet. 😊👍

  VastaaPoista

Lähetä kommentti