Pitsihirret

Kohta pääsen tarkastamaan pihan lumi- ja kasvitilannetta, sitä odotellessa sisäasiaa.


Vanhan, myös tämän Satavuotiaan, talon hirret kertovat paljon sen elinkaaresta. On tehty luukkuja ja lovia jotakin hyödyllistä käyttöä varten. Niitä ei siis kannata "korjata", ne eivät ole vikoja vaan merkkejä eletystä elämästä. On mukava mietiskellä seiniä katsellessa, että miksihän tuossakin keskellä hirsiä on tuollaiset puutapit, mikä niiden käyttötarkoitus on ollut?

Aikoinaan hirsien ollessa tuoreita niissä on elänyt myös erilaisia möyrijöitä, jotka pahimmillaan ovat tuhonneet hirsiä sisältä. Hirsien kuivuessa nämä tuholaiset ovat kuolleet, mutta niiden kaivamat reiät jäävät. Jos koloista valuu vielä puujauhoa, niin on syytä ryhtyä suunnittelemaan ... niin mitä sitä kiertelemään ja kaartelemaan ... murhia.

Satavuotiaan hirsissä on tainnut olla useampaakin lajia seuraavista puunkaivelijoista:




Vaikka sanotaan, että ei nimi miestä eikä ainakaan hyönteistä pahenna, niin silti en haluaisi kohdata ainakaan elävää hirsikytryä; kauhistuttava nimi! Sen sijaan papintappaja ei pelota, olen niitä nähnyt jossain, mutten tiedä niiden ainoatakaan pappia tappaneen.

Muuten, on olemassa sellainen yhdistys kuin RAKENNUSPERINTEEN Ystävät ry, jota kautta saa vanhoihin rakennuksiin ja puutarhoihin liittyvää tietoutta.

Sata vuotta sitten ihmiset eivät yleisesti osanneet vielä suomenkielen kaunokirjoitusta. Siitä todiste seuraavassa kuvassa:

Tähän hirteen on kaiverrettu ostoslista ennenkuin on lähdetty torille hankintoja tekemään. Kaikesta en saa selvää, mutta ainakin hirvensarvisuola näyttää olevan listalla. Frouvalla on ilmeisesti ollut leipomisaie.

Tekstin keskellä olevat kolme tuholaiskuvaa olen ottanut kirjasta: Risto Vuolle-Apiala, HIRSITALO ennen ja nyt. Moreeni, 2012.

Kommentit

  1. Vanhat hirret ovat varmaan tosi mielenkiintoisia tutkittavia. Taitaisi olla vaikea selvittää hirsiin jääneistä jäljistä, mikä tuholainen kulloinkin on ollut kyseessä.

    VastaaPoista
  2. Eletty elämä näkyy upeissa hirsissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, osaisivatpa kertoa tarinoita! Kiitos Maatuska!

      Poista
  3. Elätty elämä on meille myös tärkeää omien esimerkiksi huonekalujen tapauksessa emme halua niitä jälkiä peittää . Samoin nämä hirret puhuvat omaa kieltään .

    VastaaPoista
  4. Kiitos Nila huomioistasi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti