Akileija nro 1

 

 
Tämä on Aquilegia caerulea 'Spring Magic Rose & White'. Korkeus noin 35 cm.

Satavuotiaan pihalla on tässä kevään kuluessa ollut kiitettävästi erilaisia perennayllätyksiä; mm. kevätvuohenjuurta, palavaa rakkautta, vuorenkilpeä ja nauhusta on noussut nurmikosta ilmeisesti vanhojen kukkapenkkien paikoilta. Mutta se yllätysten yllätys jäi puuttumaan, se että täältä olisi löytynyt jotain vanhoja akileijalajikkeita. Ei yhden yhtä akileijalehteä ole maasta noussut.

Mutta nyt Satavuotiaan pihalla on yksi pikkuruinen akileijapenkki, jossa on tämä yksi akileija. Aika vaatimatonta verrattuna siihen, että aikoinaan entisellä pihalla kasvatettuani akileijoja noin kymmenen vuoden ajan minulla kukki yhden kesän aikana parhaimmillaan 78 erilaista akileijaa; alkuperäisiä lajikkeita ja itsestään syntyneitä risteymiä.

Mutta tästä se alkaa. Kyllä, tämä on hyvä alku.

Kommentit

 1. Sepä on erikoista, ettei yhden yhtäkään akileijanlehteä ole näkynyt. Eipä toisaalta minunkaan pihallani, vaikka tässäkin on asuttu jo vuosisatoja. Mutta yhden tästä samasta kylästä hävinneen talon pihalta löysin akileijanlehtiä, siellä ne eivät kukkineet, mutta se taimi, jonka toin pihalleni, alkoi kukkia ihanan kerrotun vaaleanpunaisena, unelmakukka! Siementaimiakin on jo onneksi.
  En yhtään epäile, että kymmenen vuoden päästä tällä uudella pihallasi kukkii 78 erilaista akileijaa - luultavasti ylikin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila kannustuksesta! Tuo löytöakileijasi kukkiminen noin kauniisti on ollut varmaan ihana hetki.

   Poista
 2. Hurmaavan kaunis akileija.
  No ompas kumma ettei yhtään akileijaa ole noussut. Mutta nyt voit hankkia uusia ihanuuksia vaikka pihan täyteen ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ns. puhtaalta pöydältä (= akileijattomalta pihalta) pääsen aloittamaan. Kiitos Maatuska!

   Poista
 3. Todella ihanan värinen akileija. ❤️

  VastaaPoista
 4. Hempeä sievä akileija. Yllättävää tosiaan ettei tuollainen perinteisempi kukka ollut jo valmiina pihallasi kasvamassa. Äkkiäkös noita lisää hankkii ja siemenistä kavereitakin syntyy, taitaa lääniä riittää isompaakin kokoelmaa uudelleen hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuu tilan puutteesta ei ainakaan ole kiinni kokoelman laajentaminen. Kiitos Iikku!

   Poista
 5. Immerhin eine besonders schöne Akelei. In meinem Garten hat es einige Jahre gedauert bis die Akeleien dort heimisch waren und sich in vielen verschiedenen Sorten selbst vermehrt haben.
  Gruß Anette

  VastaaPoista
 6. On kyllä niin söpön värinen akileija, että! Hempeä ja suloinen 🤭

  VastaaPoista

Lähetä kommentti