Kuin karsikkopuu

 

Ainakin kolmessa pihamme koivussa on kuvassa näkyvän kaltainen "vamma". Yhdessä kaadetuista koivuista oli näitä  kaksikin. Onkohan aikoinaan joku edellisistä omistajista tai heidän lapsistaan ollut liian rajuja pihapuita kohtaan? Vai onkohan kysymys jostain muusta?

Näistä vaurioista tuli mieleen Saila Roution kirjoittama juttu "Merkityksellisiä puita" Oma Piha -lehden numerossa 6/2022. Hän kertoo, että ennen kirkkoja ja kristinuskoa ihmiset ottivat uhripuita, joita karsivat ja joihin "tehtiin usein pilkka, jolloin saatiin puuainesta esiin kirjoituksen pohjaksi." Tähän puuainekseen sitten kirjoitettiin tieto vainajasta. Useimmiten karsikkopuut olivat havupuita. Tuohon meidän pihan koivun pilkan pohjaan tosiaankin pystyisi kirjoittamaan tai piirtämään jotain. Nythän siinä ei näytä olevan mitään outoa raapustusta. Ja etten ihan höyrähtänyttä vaikutelmaa anna itsestäni, niin toistan vielä, ettei siis todellakaan voi olla kysymys karsikkopuista.

Tässä vaurio on aika paha; aukon kohta on lahoa puuta, ties kuinka laajalti. Tämä koivu pitänee kaataa jossain vaiheessa, ettei joku myrsky kaada sitä tuhoja tehden.

Kommentit

  1. Onpa jännä. Onko mahdollista, että joku ajoneuvo olisi kolhaissut puun runkoa joskus aikoinaan? Ekassa kuvassa vaurio näyttää olevan aika alhaalla ja voisi vastata esim. sitä, että ruohonleikkurilla on kolhaistui puuta.
    Karsikkopuita varmaan löytyy nykyajaltakin, tai ainakin sadan vuoden takaa, niitä käytettiin osassa maata pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Ruohonleikkuri-ajatus on ihan järkeenkäypä.

      Poista
  2. Tuohen irti repiminen voi ainakin vahingoittaa koivua, sillä kun ravinteet eivät pääse enää liikkumaan puu alkaa kuivua. Iso oksa voi myös katketessaan repiä pahasti puun runkoa ja se alkaa kylestyä. Tuo ensimmäinen kuva.

    VastaaPoista
  3. Koivu on tosiaan voinut vahingoittua jossain vaiheessa.
    Minä maalailin polun varrella tuollaisiin vauriokohtiin tontun ovia... vesiväreillä väriä, ovenrivaksi nappi tai jotain. Joskus olen laittanut irrallisen tuohon tyhjään kohtaan sopivan pahvioven, sen olen voinut työstää jo kotona valmiiksi. Ovat iloksi ja ihmetykseksi polulla kulkeville :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti