Hassut muurahaiset

 

Raivasin metsässä vesakoita, kun huomasin haavan pienehkössä taimessa oudon pullean pötkelön. Seuraavaksi näin muurahaiset. Ensin ajattelin, että ovatpa keksineet näppärän pikkupesän.

Tajusin, etteivät varmaankaan muurahaiset ole saaneet tuota aikaan, että yksi lehti on muita paljon suurempi, ja että se on sulkeutunut tuommoiseksi kääryleeksi. Ehkä muurahaisetkin ovat tuota ihmettelemässä tai muuten vain hengailemassa kivassa sateensuojassa. En tiedä, enkä edes tosissani arvaile mistä tuossa on kysymys.

Tapasin myös toisenlaisia muurahaisia; pieniä ja mustia. Niiden touhut kyllä näyttää niin ihmeelliseltä, että olisin luullut näkeväni näkyjä, jos ei toisetkin silmäparit olisivat ilmiötä vahvistaneet.


Hiekkatien reunassa oli rakennettu pieniä "hiekkalinnoja", joissa pyöri pieniä mustia muurahaisia. Kuviin on vaikea saada kolmiuloitteisuutta, mutta oikeasti hiekassa oli reilun senttimetrin korkuisia ja läpimitaltaan noin 1,5 cm olevia "torneja". Näitä "linnakkeita" oli useampia vajaan metrin matkalla. Oli ihme, että yleensä huomasin nuo. Aivankuin olisi katsellut jotain miniatyyrielämää. Ja taas minä kysyn, että mitä ihmettä, mitä nuo pikkuruiset murkut ovat, miksi rakentavat taitavasti jotain tuommoista????

Kommentit

  1. Muurahaiset ovat kyllä hämmästyttäviä. Osa pesii maassa, hiekkaisissa paikoissa. Täälläkin niillä on asumuksia joissakin hiekkaisissa kohdissa ihan keskellä nurmikkoa, täytyy yrittää olla tallaamatta toisten koteja.
    Muurahaisten yhteisöllinen elämä on kiehtovaa! Siinä on kommuunihenkeä oikein roppakaupalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Joskus olen pakosti joutunut jonkun kauniin kiven siirtämään muuhun paikkaan, vaikka alta on paljastunut muurahaisten koti. Se yhteisöllisyys ja yhteistyö on lumoavaa katseltavaa, miten nopeasti kaikki tarttuvat muniin viedäkseen ne turvaan joihinkin varapaikkoihin. Kaikki käy hyvin nopeasti, kaikki näyttävät heti tietävän mitä pitää tehdä.

      Poista
  2. Ei voi kuin todeta taas kerran, että luonto on ihmeellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä todellakin on. Kiitos Kruunuvuokko!

      Poista

Lähetä kommentti