Jänönsalaatti

 


Tätä kasvia aiemmin ihmettelin, että mikäs tämä onkaan? Risto Ihamuotilan kirjasta 300 kasvia Suomen luonnossa (Otava 2011) löysin tämän. Se on jänönsalaatti, Mycelis muralis.
Ihamuotila kirjoittaa, että jänönsalaatti on lehtomaisten metsien laji. Laji on tyypillinen Etelä-Suomen kasvi, joka on viime aikoina selvästi yleistynyt. Toisaalla kerrottiin kasvia löytyvän mm. hakkuuaukioilta. Jänöt, peurat ja hirvet syövät sitä, mutta meidän metsän useampi kasvi on ihan koskematon, vaikka peura on vierestä tallustellut.

Sitten seuraava kasvi, josta en ole varma, onko se rohtovirmajuuri vai lehtovirmajuuri. Sammaleisen kiviaidan vieressä kasvavat yksilöt vastaavat Ihamuotilan kirjassa olevaa kuvaa rohtovirmajuuresta.



Ja sitten on taas yksi arvoitus. Seuraava kasvi on noin 1,5 metriä korkea ja kasvaa tienvarsipöheikössä aurinkoisella paikalla. En ole mistään löytänyt tietoa, että mikä ihme kasvi tämä on. En ole ennen nähnyt moista. Joku horsmalaji on olemassa vähän tuon oloinen, mutta en tiedä ...
Tutkin asiaa lisää, ja sittenkin kyllä, tämä taitaa olla karvahorsma, Epilobium hirsutum.



Satavuotiaan myötä olen kiinnostunut kasviopista ja oppinut paljon jo nyt.


Kommentit

  1. Onpa paljon kiinnostavia lajeja! Selvästi teillä on hieno lehtometsä, kun noita lehtolajeja löytyy.

    VastaaPoista
  2. Olen kyllä ihmeissäni, siis myönteisessä mielessä, miten rikas kasvillisuus täällä on. Kiitos Saila!

    VastaaPoista
  3. Valkokukkainen kasvisi on rohtovirmajuuri, kuten itsekin jo päättelit :). Kyseessä karvahorsma, senkin lajimäärityksen sinä jo löysit. Olet hyvä etsimään ja löytämään!.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Huomaan helposti sellaiset kasvit, joita en ole ennen nähnyt. Ja tykkään liikkua ulkona ja luonnossa katsellen tarkasti kaikkea mahdollista. On ollut niin innostavaa löytää ...

      Poista

Lähetä kommentti