On Hamsterin aika

 


Jo useampana syksynä olen ottanut kirjahyllystäni esiin Veikko Huovisen Hamsterit. Se on mitä rattoisinta psyykkistä valmennusta syksyn ja talven tulosta selviytymiseksi.

Siinä maalla yksin pienessä mökissään elävä mies, Hamsteri nimeltään, neuvoo ja auttaa kaupungista naapuriin muuttanutta perhettä kokoamaan talvivarastoja; polttopuita, villavaatteita ja monenlaista säilyvää ruokaa. Porukalla on hauskaa, kun he keräävät marjoja, käyvät tilaamassa villasukkia ja tikkureita, savustettuja lampaita ja joulukinkun sekä suomailta korjattua kelohonkaa takassa poltettavaksi. Kaiken aikaa Hamsteri hauskasti puheillaan taikoo tarvetta tällaiseen varautumiseen; tulee kovat myrskyt ja sateet, lumikinokset kasvavat niin, ettei kotoa pääse ulos ja kauppaan, pakkanen kiristyy niin, että elohopea pakkasmittarissa jäätyy.

Edellä suora lainaus eli valokuva kirjan tekstistä.

Tärkeintä on siis TOIVEIKAS TALVIMIELI, joka syntyy siitä, että on vankat talvivarastot, joita voi käydä kellarissa ja aitassa ihailemassa pitkin syksyä.

Tätä Huovisen kirjaa lukiessa tulee olo, että nyt kuuluukin olla ns. huonoa säätä. Kylmyys, märkyys ja pimeys ei harmita, vaan siitä jopa nauttii. Nyt on tällaista, ja sitten tulee kevät.

Tässä vielä tarjoiluehdotus Hamsterilta suoraan kirjasta:


Aikoinaan jollain laivaristeilyllä huomasin myymälän hyllyssä tuota tekstissä mainittua geneveriä. Heti tuli Hamsteri mieleen, ja pullo oli pakko ostaa. Tekstissä mainitut mitat kortteli ja tuoppi olivat varmaan yhtä pieniä kuin tuo kuvassa oleva pikkuruinen juoma-astia.

Erään kerran Hamsterin lähtiessä naapuriperheen luota kotiinsa hän tokaisee:" Pitääkin tästä lähteä säänpitoon". Eikös se olisi myös hyvä blogitekstin lopetus näinä aikoina.

Pitääkin tästä lähteä säänpitoon. 🌧

Kommentit

  1. Kylläpä pitäisi hankkia tämä kirja! En tiennytkään kuinka hauskaa ja elävää kerrontaa. Nauroin ääneen lukiessani lainausta Hamsterin ruokailusta.
    Nyt onkin pidettävää säätä, tuulee ja tuiskuttaa melkein vaakasuoraan.
    Tunnelmallista lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Eilen kova tuuli kaatoi metsämme reunasta puun tielle, onneksi ketään ei jäänyt alle. Mutta hetkellisesti en nauttinut syksyisestä myrskyisestä säästä, vaikka sitä niin tekstissäni hehkuttelin 🤭.

      Poista
  2. Tuossa kirjassa on niin loistavia ilmaisuja! Kiitos vinkistä, täytyypä lukaista uudelleen, nyt on juuri sen aika :-)
    Mukavaa säänpitoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Minulla on vuoden 1957 painos, ja vanhan kirjan tuoksu vielä voimistaa lukukokemuksen mukavuutta.

      Poista
  3. Olen lukenut kirjan vuosia vuosia sitten. Nythän siitä on tehty elokuva. Odottelen sen tulemista ilmaiskatselmukseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, kun muistutit elokuvastakin.

      Poista

Lähetä kommentti