Arvasitko ...

Arvasitko, mikä tarkoitus tikkurin nappi ja nyöri systeemillä on? Siihen liittyy tämä puukko.

Puukon ostin aikoinaan joiltain markkinoilta. Markkinoiltahan ne tarvekalut ennenvanhaankin hankittiin. Puukko on suomalaisella käsityötaidolla tehty.  Eikö puukko olekin kaunis? Jokanaisen tarvekalu!

Ja näin saan sen tikkuriini roikkumaan ja se on aina kätevästi käsillä niin sisä- kuin ulkohommissakin. Täytyy vaan muistaa kylille lähtiessä ottaa se pois; aseen kantaminen yleisellä paikalla on rikos. 

Tuosta tikkurin värikkyydestä puheenollen. Repolainen Ta daa - tikkuri on valmis -tekstin kommentissaan mainitsi tuon turkoosin. Se ja paidan oranssi ovat mielestäni kauneimmat värit. Tuo turkoosi on joko Maijaa tai Jannea.

Ihan muuhun aiheeseen sitten. Pihamme reunalta on joskus varmaan sata vuotta sitten kaadettu joku valtavan paksu puu. Sen paikalla on nyt melko korkea kanto, joka on ontto sisältä. Oikeastaan jäljellä on vain sen ohuehkot ulkokuoret. Ja niissä hauskoja reikiä muutama. Siellä syvällä pohjalla on pieni lyhty. Varmaan joku entinen asukas ajatellut hajamielisyyksissään laittaa kannon päälle kynttilälyhdyn palamaan - ja humpsis, putosikin pohjalle. Kanto on sen verran iso, että sinne mahtuisi asumaan vaikka koko pihatonttuperhe! Kanto on siis jotenkin kiehtova ja laittaa mielikuvituksen laukkaamaan.

Ja tuon kannon sisäseinämästä löysin hienon näköistä jäkälää. Se on kuin pitsikoriste.

Tuli mieleen sitten kurkata toiseenkin yhtä vanhaan kantoon pihapiirissä. Ensin näytti siltä, että se on umpinainen, kannon päällys olikin ehjä. Kannon toisella sivustalla alkaa tiheä pensasaita, työnsin pääni pensaaseen ja oi - mitä näinkään. Kanto onkin sivusta auki ja näyttää ihan taideteokselta. En saanut siitä tarkkaa kuvaa, koska ylävartalolla ja toisella kädellä piti työntää pensaan oksia pois tieltä. Kuva on siis yhdellä kädellä otettu.

Pysytäänpä vielä hetki luonnonilmiöissä. Tiedän, että kuusenkävyt voivat olla pihkassa, mutta mitä ihmettä tuo punainen röpelö voi olla?!



 

Kommentit

  1. Sinulla Anna on sellaiset silmät, jotka löytävät ja näkevät paljon! Upeita löytöjä ja kuvia. Kiitos.
    En ole varma, mutta tuossa kävyssä voi olla kuusenkäpy(mato)koi. Se ei ole vaarallinen kuuselle.
    Pikkutorvijäkälä on kaunista, tosiaan kuin pitsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset Sirpa! Vihjeesi avulla osasin googlettaa oikeasta suunnasta. Löysin Suomen Luonnon sivuilta kuvan, jossa kuusenkävyssä hyvin samanlaista röpelöä. Jos tuo on samaa, niin kysymyksessä olisi männynkäpykoisan kaivama puru.

      Poista
  2. Tämä juttu oli hauska lukea. Sinulla on tosiaan jokanaisen tarvekalu ja kätevästi aina halutessaan mukana. Tuollaiset vanhat kelottuneet kannot ovat hienoja. Sait hyvät kuvat jäkälästä ja toisen kannon sisuksista. En kyllä osaa arvata, mitä tuo punainen röpelö on, en ole tuollaista ennen nähnyt (tai huomannut).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kiitos Päivi! Kuvat eivät tosiaan olleet helppoja ottaa.

      Poista
  3. Onpa komean värinen puukko!
    Upeita kantoja teillä ja mielikuvitusta kutkuttaa, kun niiden uumenista voi löytyä juttuja.
    Kuusen käpyä lienee nakerrellut joku ötökkä, minullakin on, mutta en koskaan muista, mitä ne ovat. Varmaan tuota samaa Sirpan mainitsemaa kuusenkäpykoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset Saila. Toinen vaihtoehto kävyn nakertajaksi on männynkäpykoisa.

      Poista
  4. Kuusenkäpykoi tai joku vastaava varmaan ollu asialla. En oo kyllä aikasemmin törmännyt. Puukko on todella upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sami niilola! Puukko on minustakin upea! Ja olit varmaan oikeassa tuosta "joku vastaavasta". Kuusenkäpykoille löytyi siis toinenkin vaihtoehto kuten edellisten kommenttien vastauksista ilmenee.

      Poista
  5. Ahaa, se olikin puukkoa varten! Minä arvuuttelin sen olevan avaimia varten.
    Tuo jäkälä on hyvin kaunis. Sitä katsellessa muistan aina Helvi Juvosen runon: "Jäkälä nosti pikarinsa hauraan, / ja sade täytti sen, ja pisarassa / kimalsi taivas tuulta pidättäen. // Jäkälä nosti pikarinsa hauraan: / Nyt malja elämämme rikkaudelle."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten tunnelmallisen hetken tarjoilit Between, suuret kiitokset!

      Poista
  6. Upea puukko, raaskiiko tuota käyttää ainakaan pihatöissä? Ihan samaa sanon kuin muutkin, olet taitava löytämään luonnon tekemiä taideteoksia ja kuvaamaan niitä. En ole ikinä nähnyt tuollaisia kuusenkäpyjä. Ja miten upea kasvusto kannon kyljessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maatuska, miten kauniita sanoja! Juu, varjelen kyllä tuota puukkoa pilaantumasta.

      Poista
  7. Puukkosi on tosiaan kaunis, pieni ja kätevän tuntuinen - ja kulkee kätevästi mukana.
    Yritin kiittää sinua Hiihtoladulla-postauksen kommentistasi, mutta jostsain syystä kone ei sallinut minun kirjoittaa kirjaintakaan. Siispä sanon tässä: kiitos kommentistasi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos otettu vastaan, kiitos! Puukko on aikamoinen aarre.

      Poista
  8. Okei siis puukko oli kyseessä ja hieno sellainen . Väri sellainen että en ole ennen törmännyt 😀 .
    Minulla on myös puukko minkä olen isältäni saanut se tuskin on viittä senttiä pitkä . Pitää minunkin esitellä joskus puukko täällä . Sitä tuskin kukaan huomaisi vaikka olisi kaupungilla mukana .
    Kannot on mielenkiintoisia tapauksia pitää minunkin tarkkailla mökin liepeillä olevia .Mukavia nuo sinun pohdinnat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Nila! Sinullahan on sitten tunnearvoltaankin hieno puukko, kun olet saanut sen isältäsi. Olisi mukava, jos esittelet sen!

      Poista
  9. Hyvä puukko . Minullakin on tuollainen lyhytreräinen, jolla on hyvä pikku ahvenia suolistaa ja nylkeä. En pidä sitä tikkurinnapissa, vaan vyöstä roikkumassa.tupessaan.
    Sinua lähellä on luonto ja sen ihmeet. Kaikkea on kivaa tutkia ja ihmetellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aimarii! Noinhan se puukko pitäisi vyöstä roikkumassa pitääkin, mutta minulla ei ole aina vyötä tai edes vyölenkkiä. Ja jep, luonnossa on niin paljon kaikkea ihmeellistä.

      Poista

Lähetä kommentti